Főoldal > EGÉSZSÉG > Alvásproblémák? Így oldd meg őket gyorsan!

Alvásproblémák? Így oldd meg őket gyorsan!

altatóalvásalvászavarbetegségegészséginszomnialélekmeditációpihenésrelaxáció
0

Írta:

A megfelelő mennyiségű és minőségű alvás hiánya közvetlen, vagy közvetett módon, de az egész életedre hatással lehet. Az alvásproblémák általában lelki gondokra vezethetőek vissza, de mielőtt a pirulákhoz nyúlnál, és rendszeresen altatókat szednél, inkább vesd be ezeket a természetes módszereket a jobb és pihentető alvás érdekében.

Relaxálj

Hiába gondolod, hogy jó megoldás hazavinni a munkát, és otthon újra belevetni magad, ennél károsabb dolgot nem is tehetnél. Ha nem végeztél egy határidős projekttel, inkább túlórázz a munkahelyeden. Ne csodálkozz, ha nem tudsz esténként elaludni, ha néhány perccel lefekvés előtt még a billentyűzetedet püfölted. Az otthonod legyen egy olyan szentély, ahol a magánéletedet éled. Hagyj időt az ellazulásra esténként: vegyél egy forró fürdőt, főzz valami finomat, vagy egész egyszerűen csak nézz meg egy klassz filmet, ami teljesen kikapcsol.

Sportolj

Az a jó abban, ha munka után sportolsz, hogy nem csak a napi stressztől szabadulsz meg, de kellemesen ellazítod a tested is. Nincs is más dolgod, ha hazaérsz, mint köntösbe bújni, elheveredni a kanapén, és élvezni, ahogyan az egész testedet átjárja az a bizonyos bizsergető fáradtság. Biztos, hogy nem kell este altatni, ha rendszeresen szánsz időt a mozgásra.

29910461 - close up image of young woman lying on a yoga mat with her eyes closed in meditation.

Használj illóolajokat

Feleslegesen stresszelsz lényegtelen dolgokon, és otthon is rágódsz a munkahelyi problémákon? Akkor neked valószínűleg tudatosan kell tenned kiegyensúlyozottságodért. Első lépésként vásárolj illóolajokat, és abban a pillanatban, ahogy hazaértél, cseppents is egy kis tálkára, tedd a fűtőtestre, vagy gyújts alatta egy mécsest. A levendula-, majoranna-, citrom-, citromfű-olaj tökéletesen ellazítja tested-lelked-elméd egyaránt. Nyugodtan tegyél belőlük a fürdővizedbe is. Sokat segít az esti elalvásban, ha rendszeresen alkalmazod az aromaterápiát.

Meditálj

A meditáció a legjobb módszer arra, hogy lecsendesítsd az elmét, és kicsit kilépj a nyomasztó fizikai világból. Természetesen nem kell komoly szeánszokban gondolkodnod: sétálj egy nagyot egy csendes parkban, erdőben, hallgass meditációs zenét, csukd be a szemed, és figyelj a légzésedre. A technikát te magad választod ki, a lényeg, hogy ne csak fizikai, de szellemi, pszichés igényeidre is figyelj. Cserébe még a bioritmusod is rendeződni fog.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X