Főoldal > EGÉSZSÉG > Miért érdemes narancsot enned?

Miért érdemes narancsot enned?

citrusfélékgyümölcsnarancs
0

Írta:

A narancs jótékony hatásai kerülnek szóba, a legtöbben a C-vitaminra asszociálunk. De ennek a citrusfélének még számos jótékony tulajdonsága van. Lássuk ezeket!

Lédús gyümölcs

Egy közepes narancsban nagyjából fél csésze lé van, a vízivás mellett pedig a lédús zöldségek, gyümölcsök fogyasztása is hasznos a hidratáltságunk érdekében.

Rostban gazdag

Egy közepes narancs nagyjából 3 gramm rostot tartalmaz, ami a napi bevitel 12%-a. A kellő rostbevitel támogatja az emésztőrendszer egészségét, a vércukor- és az inzulinszint szabályozását, elősegíti a teltségérzetet és hozzájárul a jobb alváshoz.

Magas a C-vitamin tartalma

Egy narancs fedezi a napi C-vitamin szükségletünk 80%-át. Az immunrendszerünk támogatása mellett a C-vitamin a kollagéntermelést is serkenti, csökkenti a gyulladást, és elősegíti a vas felszívódását. A C-vitamin antioxidánsként is ismert, és segíti a szerotonin termelődését. A narancsban emellett káliumban és folsavban is gazdag, kisebb mennyiségben pedig kalciumot, magnéziumot, és A- és B-vitamint is tartalmaz.

A narancslé is egészséges

Egy, a citruslevek fogyasztásával kapcsolatos kutatás szerint a citruslevek nagyobb mennyiségű fogyasztása javíthatja az idősebbek kognitív funkcióit. Egy másik kutatás pedig megállapította, hogy a fiatal, egészséges felnőtteknél javíthatja az agyi véráramlást. A legjobb, ha ehhez magadnak préseled frissen a narancslevet.

Így fogyaszd

A narancs természetesen magában is fantasztikus, de akár a zabpehelyhez is hozzáadhatod, vagy salátákhoz. Nassolnivalóként diófélékkel, olajos magvakkal, joghurttal is megállja a helyét, és akár a különböző narancsféléket is keverheted egymással.

Forrás: health.com

Fotó: Getty Images


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X