Nyáron számtalan szezonális gyümölcs közül válogathatunk, melyek nem csak ízletesek, de egészségesek is. Az egyik nagy kedvencünk a sárgabarack, amely szintén nagyon kedvező hatással van egészségünkre nézve.
De miért is olyan egészséges a sárgabarack?
Tápláló és alacsony kalóriatartalmú
Két darab friss sárgabarack (kb. 70 gramm) csupán 34 kalóriát és 8 gramm szénhidrátot tartalmaz. Fehérjéből 1 gramm, míg rostból 1,5 gramm van ebben az adagban, továbbá tartalmaz A-, C- és E-vitamint, káliumot, béta-karotint, luteint és zeaxantint, melyek mind antioxidánsok. Gazdag a flavonoidoknak nevezett polifenol-antioxidánsokban is, melyekről kimutatták, hogy segítenek megóvni szervezetünket a cukorbetegségtől és egyes szívbetegségektől.
Hozzájárul a szem egészségéhez
A sárgabarack több olyan vegyületet is tartalmaz, melyek nélkülözhetetlenek a szem egészsége szempontjából, ilyen az A- és E-vitamin is. Míg előbbi segít megelőzni a farkasvakságot, utóbbi a szabad gyököktől védi a szemet. A sárgabarack béta-karotinban is gazdag – ez az A-vitamin provitaminja, amely a májban A-vitamint képes előállítani.
Fokozza a bőr egészségét
A ráncokért és bőrproblémákért nagy mértékben környezeti tényezők felelősek, olyanok, mint az UV-sugárzás, a különböző szennyezőanyagok, a cigarettafüst, stb. Az antioxidánsban gazdag ételek, mint a sárgabarack segítenek küzdeni a bőr károsodása ellen.
Jótékonyan hat a belek egészségére
Egy csésze felkockázott sárgabarack (kb. 165 gramm) 3,3 gramm rostot tartalmaz. Oldható (vízben oldódik, mint a pektin, a poliszacharidok) és oldhatatlan rost (vízben nem oldódó, mint a cellulóz, a hemicellulóz) is található benne. A sárgabarack oldható rosttartalma különösen magas, ami fontos az egészséges vércukor- és koleszterinszint fenntartásához. A rostok ezen kívül késleltetik az tápanyagok áthaladását a bélrendszeren, így elősegítik a bélbaktériumok táplálását.
Káliumban gazdag
A sárgabarack káliumban gazdag, mely ásványi anyag felelős az izmok összehúzódását jelző idegi ingerületek küldéséért, és a folyadékháztartás egyensúlyának szabályozásáért. Mivel a kálium és a nátrium szorosan együttműködnek a folyadékháztartás egyensúlyában, a kellő káliumbevitel segít megelőzni a puffadást és fenntartani az egészséges vérnyomást.
Hidratáló hatású
Mint a legtöbb gyümölcs, a sárgabarack is magas víztartalmú, így hozzájárul a hidratáltsághoz. A megfelelő hidratáltság pedig kulcsfontosságú egészségünk szempontjából, ide értve a megfelelő vérnyomást és pulzusszámot is.
Hogyan érdemes fogyasztani?
A legjobb, ha frissen esszük, egy kis egészséges nassolnivalóként, de smoothieban, gyümölcssalátában, joghurttal, granolával keverve is megállja a helyét. Készíthetsz belőle cukor- és tartósítószer nélkül dzsemet, de akár csirkével párolva is fogyaszthatod, és természetesen süteményekbe is teheted.
Forrás: healthline.com
Kép: Getty Images