Főoldal > DIÉTA > Egyél sok sárgabarackot

Egyél sok sárgabarackot

diétaegészségfogyásgyógyulásgyümölcsráksárgabarackvitamin
0

Írta:

Megfigyelték, hogy egyes népek, akik különösen sok sárgabarackot fogyasztanak, jóval tovább élnek, mint azok, akik kevesebbet esznek belőle. A párhuzam nem véletlen: rengeteg gyógyhatása miatt valóságos ételelixír ez a lédús finomság.

Dúskál a vitaminokban, ásványi anyagokban

A sárgabarack csodás vitaminforrás, érdemes minél többet enned belőle frissen. De nem véletlen az sem, hogy ez az a gyümölcs, amelyből a legtöbben főznek be akár befőtt, akár lekvár formájában. Rendkívül sok C- és A-vitamin található benne, de niacin-, folsav- és béta-karotin tartalma miatt is roppant egészséges a sárgabarack. Található még benne kálium, kalcium és foszfor is.

Késlelteti a látásromlást

A sárgabarackban lévő A-vitamin jót tesz a szem egészségének, aki sokat fogyaszt belőle, kevesebb szem- és látásproblémával számolhat. Az időskori látásromlást is késlelteti, ezért tudatosan érdemes odafigyelni a rendszeres sárgabarack-fogyasztásra már fiatalabb életkorban is.

Tisztítja a veséket

Magas (csaknem 85 százalékos) víztartalommal rendelkezik, ami a forró napokban különösen hasznos. Nem csak hűsít, de hidratál is, ráadásul magas víztartalma átmossa az egész szervezetet, így a veséket is megdolgoztatja. Mindemellett még fogyókúrás is, így nyugodtan ehetsz ebből a zamatos gyümölcsből akkor is, ha nagyon oda kell figyelned a vonalaidra.

10030348 - bowl of fresh and sweet apricots

Segít a rák megelőzésében

Talán legfontosabb a gyümölcs rákmegelőző hatása. Azoknál a bizonyos népeknél ugyanis, ahol szinte mindennapos ételnek számít a sárgabarack, a daganatos megbetegedések teljesen ismeretlenek. Nem csak maga a gyümölcs fogyasztása csökkenti a rák kialakulásának kockázatát, hanem a kiszárított sárgabarack magja is.

Érvédő hatású

A szív- és érrendszeri problémák Magyarországon élen járnak, amit a stresszmentes életmód és a mozgás mellett, a táplálkozással lehet megelőzni. A sárgabarack remek érvédő hatású gyümölcs, így aki szereti, és sokat fogyaszt belőle, sokkal kevesebb esélyt ad a szív- és keringési problémáknak.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X