Főoldal > EGÉSZSÉG > Mikor milyen teát érdemes innom?

Mikor milyen teát érdemes innom?

matchamatéteazöld tea
0

Írta:

A víz és a kávé mellett a tea a harmadik legnépszerűbb ital, melynek számos változata létezik. Mikor milyet érdemes belőle kortyolgatnod? Segítünk!

A legjobb az energia fokozására: maté (yerba mate)

Az Argentínában őshonos yerba mate fa leveleiből készülő maté teát Dél-Amerikában évszázadok óta fogyasztják, és hazánkban is egyre népszerűbb. A levelek tanninban gazdagok, emiatt kissé keserű, földes aromát adnak a teának. Ha az energiaszintedet szeretnéd felturbózni, ezt a teafélét érdemes választanod. Több koffeint tartalmaz, mint bármelyik másik tea, kb. 230 ml 78 milligram koffeint tartalmaz. Ha szeretnél kevesebb kávét fogyasztani, de szükséged van a koffeinre, akkor 1-1 csésze kávét lecserélhetsz matéra is.

A legjobb reggeli edzés után: matcha

Az edzés utáni italokról nem a tea jut elsősorban az eszünkbe, pedig vannak olyan fajták, melyek gyulladásgátló antioxidánsokban gazdagok. A matcha egy zöld teaféle, amelyet teljes tealevelekből, őrölve készítenek, forró vízzel keverve. Mivel teljes levélből készül, magasabb az antioxidáns tartalma, mint a zöld teának. Tartalmaz egy ECGC nevű vegyületet is, amely hozzájárul az edzés közbeni zsírbontáshoz. Egy 230 ml-es adag nagyjából 70 milligramm koffeint tartalmaz.

A legjobb lefekvés előtt: kamilla

Este már nem jó koffeines teát inni, ha szeretnénk aludni is az éjjel, helyette egy nyugtató hatású gyógynövény teát érdemes választani. A kamilla virág forrázatából készült aranyló színű, illatos, enyhe virágos, édeskés ízű tea tökéletes választás, mely segít megnyugodni lefekvés előtt.

A legjobb az anyagcserének: zöld tea

A zöld teát sokan dicsérik anyagcsere fokozó teaként, mert segítheti a fogyást. Akárcsak a matcha teában, a zöld teában is található a zsírbontást segítő ECGC vegyületből. Az egészséges zöld teából tehát annak is megéri napi 1-2 csészével fogyasztani, aki fokozná az anyagcseréje működését.

(VIA)

Fotó: Getty Images


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X