Főoldal > DIÉTA > Veszélyes lehet, ha túl sok zöld teát iszol?

Veszélyes lehet, ha túl sok zöld teát iszol?

antioxidánsteazöld teazsírégetés
0

Írta:

Vajon hány csészényi természetes zsírégető tesz még jót az egészségünknek?

Te is egyike vagy azon hősöknek, akik kiiktatták az életükből a kávét, vagy legalábbis néhány csészényit zöld teára cseréltek? A zöld tea egészségre gyakorolt jótékony hatása vitathatatlan, főként a benne található antioxidáns anyagoknak, a katekin vegyületeknek köszönhetően. A polifenoloknak ezen csoportja többek között szoros összefüggésbe hozható a rák megelőzésével, a szervezetben fellépő gyulladás csökkentésével, a szellemi aktivitás megőrzésével, ráadásul termogén, zsírégető hatással is rendelkezik. Felmerül a kérdés, hogy ihatod-e víz helyett kancsószám, vagy túlzott fogyasztása már káros? Most megtudhatod, miért nem ajánlott túl sokat kortyolni belőle.

Máj- és veseproblémákat okozhat

A zöld tea megemelt fogyasztása a májat és a vesét károsíthatja. Korábbi kísérletek során nagy mennyiségű polifenollal kezelt állatok pusztultak el, májmérgezés következtében. Sajnos, ennek a természetes vegyületnek a túlzott mértékű fogyasztása emberek esetén is káros, került már fiatal lány májkárosodással kórházba azért, mert naponta 3 csésze erős kínai teát fogyasztott el. Hogy van-e ok az aggodalomra? Természetesen, mint mindent, ezt is túl lehet adagolni, különösen, ha a zsírégetés reményében ez válik fő italoddá és/vagy rendszeresen zöld teát tartalmazó fogyókúrás étrend-kiegészítőt szedsz (egyetlen tabletta akár 50 csészének megfelelő polifenolt is rejthet). Semmiképp se fogyaszd víz helyett a teát, megfelelő vízfogyasztás mellett ugyanis könnyebben bontja le a szervezet a nagy mennyiségű katekint. Az igazi veszélyforrást a teakivonatot tartalmazó táplálék-kiegészítők jelentik, mert ezek koncentráltan tartalmazzák a katekint, és kevesebb koffein található meg bennük. Továbbá az orvosok azt javasolják, hogy májunk egészsége érdekében paracetamol tartalmú gyógyszereket ne vegyük be zöld teát.

Gátolja a vas felszívódását

A másik, amire figyelni kell, ha zöld teát fogyasztasz, hogy tannin tartalma miatt gátolja a nem állati eredetű vas felszívódását (az állati vas felszívódására nincs hatással). Vashiány és vegetáriánus táplálkozás esetén tehát célszerű teljesen mellőzni fogyasztását. Emellett, ha a zöld teát és a vasat egyszerre fogyasztjuk, a teában rejlő EGCG jelentősen veszít gyulladáscsökkentő hatásából, mert a tea legfontosabb hatóanyaga kötődni fog a vashoz.

38744135 - fresh green tea with tea leaves in the water

Álmatlanságot okozhat

Bár kétségtelenül kevesebb koffeint tartalmaz, mint a kávé, nem szabad kancsószámra inni, pörgető hatása miatt. Koffeintartalma harmadannyi (egy csésze tea nagyjából 40 mg koffeint tartalmaz), mint egy eszpresszónak. Azonban, ha biztosítani akarod a megfelelő éjjeli pihenést, délután 2 óra után már egyáltalán ne fogyassz zöld teát, ugyanis élénkítő hatása tovább tart, mint egy feketének. Csersavtartalma miatt hatása később, gyengébben jelentkezik, de tovább kitart. Hódolj az új trendnek, a tiszta alvásnak, és napközben se fogyassz 2-3 csészénél többet!

Erősíti az autoimmun betegségeket

Bármilyen autoimmun betegség, allergia, asztma, hepatitisz-B, -C, rák vagy vírusos fertőzés esetén egyáltalán nem javasolt a zöld tea kortyolgatása. Amíg egy egészséges szervezetben a zöld tea jótékony stimuláló hatással rendelkezik, fennálló probléma esetén további egészségügyi gondokat okozhat.

Összegzés

A zöld tea az egészséges étrend szerves része lehet, de mint mindenben, itt is mértéket kell tartani: napi 2-3 csészénél több fogyasztása egyáltalán nem javasolt. E mennyiség mellett még élvezheted jótékony hatásait, ugyanakkor nem okoz panaszokat és felszívódási gondokat. Továbbá érdemes kis szüneteket beiktatni, a rendszeres, hónapokig vagy akár évekig tartó rendszeres fogyasztása helyett. A táplálkozási szakértők szerint a legjobb reggel, éhgyomorra fogyasztani, mert ilyenkor jobban hasznosulnak a benne található antioxidánsok.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X