Főoldal > DIÉTA > Durva dolgot okoz, ha túl sok zöld teát iszol!

Durva dolgot okoz, ha túl sok zöld teát iszol!

betegségélénkítőkávékoffeinmájkárosodásteazöld tea
0

Írta:

Számtalan cikket és tanulmányt olvashattunk arról, hogy a zöld tea milyen egészséges. Azonban vigyázz, mert friss kutatások szerint a túl sok zöld tea károsíthatja a májad.

Egy 16 éves kínai lány napi 3 csésze gyógyteát fogyasztott három hónapon keresztül, majd a kórházban kötött ki erős fájdalmakkal. Súlyos húgyúti fertőzést és gyógynövény okozta hepatitiszt diagnosztizáltak nála. Uh, húzós, nem igaz?

A probléma onnan ered, hogy a gyógynövények károsíthatják a májat, és ez egy “méreganyag indukálta hepatitisz” nevű betegséghez vezethet. Ezt a jelenséget a túl sok gyógynövény vagy méreganyag okozza a szervezetben, melyekkel a máj már nem tud megbirkózni.

Szóval lássuk, mik a szervezetre káros összetevők. A zöld tea nagyon sok katekint tartalmaz, mely egy antioxidáns vegyület. Megfelelő mennyiségben rendkívül egészséges: csökkenti a koleszterint és a rákos megbetegedések kialakulásának kockázatát. Azonban túl nagy dózisban (mondjuk túl sok zöld tea ivása miatt) könnyen gyógynövény okozta májkárosodást idéz elő.

A gasztroenterológus szerint, amikor leforrázod a zöld teát, az olyan, mintha kis bombákat aktiválnál a májad ellen. Egy ilyen szuperkoncentrált dózis hatására a máj sejtjei károsodnak, idővel pedig az egész máj. A folyamat erős fájdalommal és sárgasággal jár, biztosan nem éri meg azt a pár leadott kilót.

zoldtea2.jpg ()

Már csak egy dolog maradt: mennyi akkor a túl sok? Sajnos erre a kérdésre a szakértők sem tudják a választ, ugyanis nagyon sok minden befolyásolja a számokat. Befolyásolja a súlyod, a táplálkozásod, a zöld tea összetétele, az egészségi állapotod, a májad egészsége és még számos olyan változó, mely egyénenként eltér.

Akkor minden csésze teáján aggódnod kell? Természetesen nem, hiszen a túl magas dózishoz huzamos ideig kell nagy mennyiséget meginni a teából. A napi 1-2 csésze tea nem fogja károsítani a szervezeted.

A baj akkor van, ha víz helyett fogyasztod a teát. Vízzel ugyanis hígul a katekin, ezért a szervezet sokkal könnyebben bontja le, minden károsító hatás nélkül. A legjobb, ha maxiumum két csésze zöld teához ragaszkodsz egy nap. Attól, hogy valami egészséges és természetes, nem biztos, hogy nagyon nagy mennyiségben is az.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X