Főoldal > EGÉSZSÉG > 10 dolog, amit azonnal dobj a kukába

10 dolog, amit azonnal dobj a kukába

holmikacatszemét
0

Írta:

Ugye te sem gondolnád, hogy a régi palacsintasütők, a több éves fűszerek és a lejárt sminktermékek beteggé tehetnek? Egy új kutatás szerint viszont pont ez a helyzet.

A következő holmikat azonnal dobd ki a kukába, ha már több éve őrizgeted őket – potenciális veszélyeket rejthetnek az egészségedre nézve.

1. Száraz virágok

Régebben te is könyvekben tároltad a szép virágaidat? Itt az ideje megszabadulni tőlük – főleg akkor, ha kisállatod is van -, ezek a több éves virágok ugyanis méreganyagokat bocsátanak ki magukból.

2. Lejárt sminktermékek

A legtöbb sminktermék a felbontás utáni 24. hónapban lejár. Használatukkal aknék, mitesszerek, bőrgyulladások vagy egyéb allergiás reakciók is jelentkezhetnek, ezért a lejárati idő után mindenképpen dobd ki őket a kukába.

3. Többször használt mosogatószivacsok

A mosogatószivacsokat minden használat után cserélni kellene. Igen, ez komoly. Egy új kutatás szerint több káros baktérium tapad meg rajtuk, mint a vécékagylón, ezért különösen fontos, hogy ne mindig ugyanazzal a szivaccsal töröld el azokat a tányérokat, amikből eszel.

4. Csekkek, blokkok, garancialevelek

Hacsak nincsen rájuk szükséged, ne őrizgesd őket a fiókodban, hanem dobd ki őket a kukába! A speciális termálpapírok ugyanis egy mesterséges anyagból, BPA-ból készülnek, mely diabéteszt és hormonális zavarokat is okozhat.

5. Rovarriasztó szerek

A nagy nyári szúnyoginvázió során biztos jól jön a tavalyi (már jól bevált) szúnyogriasztó spray, a szakértők azonban azt tanácsolják, hogy minden vásároljunk újat belőlük – lejárati idő utáni használatuk ugyanis légzési és izomműködési problémákat okozhatnak.

6. Régi fűszerek

A legtöbb ember azt gondolja, hogy a fűszerek sose romlanak el – ez viszont nagy butaság. A szalmonella nevű mérgező baktérium különösen gyakran fordul elő a korianderben, az oregánóban, a bazsalikomban és a fekete borsban, ezért lejárati idő után mindig dobjuk ki őket a kukába.

7. Olcsó bizsuk

Egy amerikai egyetem átfogó tesztje után kiderült, hogy az átszámítva körülbelül 1500 forintnál olcsóbb bizsu ékszerek 56%-ában található káros toxikus anyag, 27%-uk pedig a legfelső értékeket súrolta. Ha egészséges akarsz maradni, inkább vegyél kevesebb, de minőségi ékszert!

8. Régi kontaktlencse-tároló dobozkák

Ha több, mint egy éve cserélted le utoljára a konttaktlencse-tároló dobozodat, nagy rá az esélye, hogy valamilyen szemfertőzést vagy látási idegeket érő gyulladásokat okozol magadnak – épp ezért, mindig figyelj rá, hogy tiszta helyen tárold a kontaktlencséidet!

9. Régi elektronikai eszközök

Te is őrizgeted még az első mobilodat és laptopodat? Ne tedd! A kutatások során kiderült, hogy ezek az elavult, ’80-as és ’90-es évekbeli modellek tele vannak olyan káros anyagokkal, melyek egy idő után maguktól elkezdenek lebomlani – ezzel szennyezve a lakás levegőjét.

10. Kinyúlt melltartók

Egy melltartó maximális hordási időtartalma 8 hónap – legalábbis a fehérnemű szakértők szerint -, ennyi idő alatt ugyanis annyi baktérium és izzadság ragad bele, hogy még a rendszeres mosás ellenére is ártalmas lehet a bőrünkre nézve.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X