Főoldal > EGÉSZSÉG > 9 mindennapi dolog, amitől öregebb leszel

9 mindennapi dolog, amitől öregebb leszel

arcbőréletkorétkezésöregedés
0

Írta:

Talán nem is gondoltad volna, de ezek a hétköznapi dolgok nincsenek jó hatással a szervezetedre, és nagy mértékben öregítik azt, különös tekintettel az arcbőrre.

1. Dohányzás

Köztudottan károsítja a tüdőt, a szívet és a májat, de a legújabb kutatások szerint a bőrt is öregíti. A cigaretta füstje miatt kevesebb oxigén jut be az arcbőröd sejtjeibe, ami bőrszárazságot, pigmenthiányt, ráncokat, de akár pikkelysömört is okozhat. Sőt: a láncdohányosok arcán megfigyelhető a száj körüli ráncok megvastagodása is – ez többek között a füst kifújása miatt alakult ki.

2. Ételek

Vannak olyan ételek, amelyek krónikus puffadást, gyulladást okozhatnak a testben: ezek a különböző ételolajak, a vörös húsok, a fehér kenyér, valamint a cukros és a feldolgozott ételek többsége. Hogy ezt elkerülhesd, érdemes Omega-3 zsírsavban gazdag élelmiszereket, például szárnyasokat, halféléket, magvakat, avokádót és olívaolajat fogyasztanod.

3. Szemránckrémek mellőzése

Egy jó szokás, amit érdemes minél korábban elkezdeni. A bőrgyógyászok egyöntetűen azt ajánlják, hogy már a húszas éveink elején kezdjük el a szemránckrémek használatát, mert az egész testünkön ott a legvékonyabb a bőr – és ott alakulhatnak ki a legkönnyebben a ráncok.

4. Mozgáshiányos életmód

Míg a túlzott sportolás és a nagymértékű fogyás bizonyítottan csökkenti a kollagén mennyiségét, heti 3 × 1 óra sport csak kiűzi a baktériumokat, megtisztítja az arcbőrt a szennyeződésektől és segít fenntartani a bőr feszességét.

28698506 - anti-aging concept, portrait of beautiful woman with problem and clean skin, aging and youth concept, beauty treatment

5. Rossz minőségű sminktermékek

Bár smink elfedi az apróbb bőregyenetlenségeket, az idő múlásával meglátszik az arcon, hogy milyen minőségű termékeket kentél az arcodra. Nem mindig a legdrágább a nyerő, de a legolcsóbb sem a legjobb választás, főleg, ha érzékeny a bőröd.

6. Hormonok

A HGH – azaz a növekedési hormon – és a kollagén termelése az idő múlásával folyamatosan csökken, ezért természetes, hogy az arcbőr megereszkedik, a bőr pedig vékonyabbá válik. A folyamatot egészséges étkezéssel, mozgásban gazdag életmóddal, tudatos bőrápolással, szépségvitaminokkal és különböző kozmetikai kezelésekkel lehet lelassítani.

7. Napozás

Tudjuk, hogy a nagy tél után már alig várod a napozást; de nyáron sem érdemes egész nap süttetned magad! A túlzott napsütés a pigmentek károsodáshoz, valamint a májfoltok kialakulásához vezethet, de a nem megfelelő UV védelem elmulasztása esetén a bőrrák megjelenésének kockázata is igen magas.

8. Kevés alvás

Egy új kutatás szerint az amerikai nők harmada nem alszik eleget – reméljük, te rendesen kipihened magad! Hogy miért is fontos legalább 8 órát aludni? Az átvirrasztott éjszakák negatív hatással vannak a szervezetre: többek között gyengül az immunrendszer, növekszik a plusz kilók rizikója, romlik a memória és az agy teljesítménye – ráadásul száraz, fakó és ráncos lesz az arcbőr is.

9. Alkohol

„Természetes egészségkárosító” – csak így emlegetik a dermatológusok, hiszen a magas alkoholtartalom dehidratálttá teszi az arcbőrt, elősegíti a rosacea (a kivörösödött bőr) és az akné kialakulását, valamint a gyulladások megjelenését is rendkívül „támogatja”. Ha kevesebb alkoholt iszol, a szervezeted (és az arcbőröd) meghálálja majd – a tömény italokról pedig mondj le!

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X