Főoldal > EGÉSZSÉG > 7 jel, ami megváltozott hormonszintre utal

7 jel, ami megváltozott hormonszintre utal

betegségegészségfogyáshízáshormonhormonszinthormonváltozáshormonzavarpajzsmirigyterhesség
0

Írta:

A hormonok fontos szerepet játszanak be a szervezet munkájában. A hajnövekedésedtől kezdve az alvási ciklusodon át a wc-zési ingerekig minden befolyásolnak a hormonok. A hormonszinted befolyásolja a pajzsmirigy alul- és túlműködés, cukorbetegség és terhesség is, de mindegyik más módon.

Ha a hormonproblémák oka a pajzsmirigy

1.  Hirtelen gyakrabban vagy ritkábban jársz a wc-re

Nyilván nem arra kell gondolni, amikor a tegnapi töltött káposzta kissé meghajt, hanem arra, amikor a wc-zési szokásaid radikálisan megváltoznak. Akár hasmenésed van és állandóan a wc-n ülsz, akár nem tudsz elmenni 2 napig, érdemes gyanakodni a pajzsmirigyre. A pajzsmirigy túl- vagy alulműködés ugyanis befolyásolja az emésztőrendszer működését, ezért érdemes lehet letesztelni, ha bármilyen gondot észlelsz magadon.

2. „Milyen nagyok a szemeid”

Egy igazán furcsa velejárója a pajzsmirigy problémáknak, hogy a szemeid egyszerűen hatalmasnak látszanak. Persze nem a szemgolyókkal történne bármi is, de a szem mögötti gyulladás miatt a szemhéjak összemennek, ettől pedig egyszerűen hatalmasnak tűnik majd a szemed.

3. Elfelejtesz dolgokat

A pajzsmirigyhormon nem megfelelő szintjének az egyik legijesztőbb tünete, hogy bizonyos dolgokat elfelejtesz. Köztudott, hogy a probléma egyik jele, hogy a rövidtávú memória nem működik megfelelően. Ez azért van így, mert a lelassult anyagcsere miatt az agyi funkciók is csökkennek.

Ha a hormonproblémák oka a cukorbetegség

4. Állandóan pisilned kell

Ha azon kapod magad, hogy a hét minden napján állandóan ingered van a pisilésre, arról pedig meg vagy győződve, hogy nem fáztál fel, akkor a tünet oka könnyen lehet a szénhidrátanyagcsere zavara. Ennek az oka a magas vércukorszintben keresendő, a vesék ilyenkor túlóráznak és kiutasítják a cukrot a szervezetből.

61495193 - girl holding pile of pills and water. concept of healthy way of life

5.  Sok gombás fertőzésed lesz

Ha gyakran van gombás fertőzésed, érdemes a cukorbetegségre gyanakodni, mert a túl magas vércukorszint kedvez a gombáknak, hiszen bőségesen tudnak így táplálkozni. Fontos, hogy tisztában légy a családod kórtörténetével és ezt az orvosodnak is elmondd, mert a cukorbetegség évekig lehet szinte tünetmentes.

Ha a hormonprobléma oka a terhesség

6. Gyakrabban vérzik az ínyed

A terhesség egyik jele is lehet, hogy a fogínyed vérzékennyé válik. Ez a megtermékenyülés utáni emelkedett progeszteron szintnek köszönhető, ami fokozza a véráramlást és vízvisszatartásra készteti a test összes lehetséges raktárát, a fogínyt is. Ha arra lettél figyelmes, hogy a fogínyed minden fogmosás után vérzik, érdemes kikérned az orvosod, fogorvosod véleményét.

7.  Dagadnak a lábaid

Egy igazán tipikus terhességre utaló tünet, szintén az emelkedett progeszteron szintnek köszönhető, és a vízvisszatartási hatásnak, amit előidéz. Sok nő panaszkodik, hogy már a terhessége legelején az addig jó cipő elkezdte szorítani a lábát. Nos, ez is a progeszteronnak köszönhető.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X