Főoldal > EGÉSZSÉG > A prediabétesz 7 tipikus tünete

A prediabétesz 7 tipikus tünete

cukorbetegségdiabéteszprediabétesz
0

Írta:

Figyelj oda a jelekre és óvd az egészséged!

Háromból egy felnőtt prediabéteszben szenved, 90%-a pedig nem tud róla, a statisztikák szerint. A prediabétesz az az állapot, amikor a vércukorszint magasabb a normálisnál, de még nem olyan mértékben, hogy cukorbetegséget lehessen diagnosztizálni.
Prediabétesz esetén az éhgyomorra mért vércukorszint enyhén emelkedett (6,1-6,9 mmol/l közötti), de 2 órás terhelés után a vércukor normális, kisebb mint 7,8 mmol/l, vagy az éhgyomri vércukorszint kisebb mint 7,0 mmol/l, a 2 órás terheléses vércukorszint 7,8-11,1 mmol/l közötti.

A tartós prediabétesz értelemszerűen 2-es típusú cukorbetegséghez vezethet. Az egészségtelen táplálkozás és a mozgásszegény életmód nagyban hozzájárul ahhoz, hogy a prediabéteszből diabétesz alakuljon ki. Sajnos már a prediabétesz alatt megnő a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázata. Felismerését sokszor nehezíti az akár tünetmentes állapot. Azonban bizonyos szokások és szervezetben végbemenő változások figyelmeztetnek, hogy valami nincs rendben. Az alábbiak megjelenése esetén feltétlenül fordulj háziorvosodhoz. A jó hír, hogy diétával és életmódbeli változtatásokkal helyre hozható a prediabétesz.

1. Csak hasra hízol

Az, ha már a levegőtől is hízol, különösen tested középső tájára, azt jelezheti, hogy a szervezet ellenállóvá vált az inzulin hatásaival szemben, ez pedig diabéteszhez vezethet. Ha a felesleg leginkább csak a hasadra rakódik, az azt is jelenti, hogy a szerveid is elzsírosodtak, amely szintén növeli a cukorbetegség kialakulásának kockázatát. Mit lehet tenni? A legegyszerűbb és leghatékonyabb természetes gyógymód a sok-sok zöldség fogyasztása. Étkezz minél színesebben, főétkezések alkalmával a tányérodnak a felét zöldség tegye ki, a negyedét fehérje, míg a másik negyedét komplex szénhidrát.

2. Állandóan szomjas vagy és vizelési ingert érzel

Ha a vizelési inger a szokásosnál gyakrabban jelentkezik, különösen éjszaka, az komoly figyelmeztető jel lehet. Prediabéteszeseknél és cukorbetegeknél gyakori, hogy éjjel többször vizelési ingerre ébrednek, és egész nap nagyon szomjasnak érzik magukat. A szervezet ugyanis arra törekszik, hogy eltávolítsa a felesleges cukrot.

3. Bőrelszíneződést vagy bőrkinövést tapasztalsz magadon

Kezdj el gyanakodni, hogy a bőrödön furcsa elszíneződést vagy kinövést tapasztalsz. A prediabétesz sokszor okoz a hónaljon, a háton vagy a nyakon sötétebb foltokat a bőrön, vagy bőrkinövést ugyanezeken a területeken. Ellenőriztesd a vércukorszinted mihamarabb!

16911102 - concept: amount of sugar in food

4. Fokozottan sóvárogsz az édességek után

Természetesen mindenki szereti az édességeket, de ha megállás nélkül csak nassolnál, annak a prediabétesz lehet a fő oka. Jó kezdet, ha távol tartod magad a kínzó sóvárgás ellenére a cukortól és a finomított szénhidrátoktól, mint a kenyér, a tészta, a rizs és a krumpli. Helyettesítsd őket házilag készített, csupa reform hozzávalóból készült finomsággal és komplex szénhidrátokkal.

5. Inaktív életmódot folytatsz

A rendszeres testmozgás nemcsak egészséges testsúlyodról gondoskodik, hanem növeli a szervezet inzulin iránti érzékenységét is. Ha eddig nem tetted, ne kövesd el azt a hibát, hogy rögtön kemény edzésekbe fogsz! Kezdd heti három mérsékelten intenzív testmozgással, akár 30 perces sétával, majd fokozatosan szoktasd a szervezeted a terheléshez. Hetente legalább 150 percet szánj mozgásra.

6. Terhességi diabéteszed volt vagy cukorbeteg van a családban

A terhességi cukorbetegséggel diagnosztizált hölgyeknél a szülés után nem feltétlenül áll helyre a vércukorszint. Még akkor is, ha a vérkép szerint rendbe jöttél, a későbbiekben fennáll a prediabétesz vagy a diabétesz megnövekedett kockázata. A családi kórtörténet is legalább ilyen fontos. Ha a családban volt cukorbeteg, akkor nagyobb az esélyed, hogy nálad is kialakul.

7. Hánykolódsz minden éjjel

A rossz alvás és a forgolódás nemcsak az elhízás, hanem a prediabétesz esélyét is növeli. Az olyan alvászavar, mint például az alvási apnoé, jelentős hatással van a vércukorszintre. Ne vedd félvállról, a Birmingham Egyetem kutatói ugyanis arra a felfedezésre jutottak, hogy a kettes típusú cukorbetegség és az alvási apnoe együttes jelenléte négy éven belül teljes látásvesztéshez vezethet. Az alvási problémákkal első körben keresd fel a háziorvosod, aki betegség gyanúja esetén tovább irányit erre specializálódott szakemberhez.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X