Főoldal > EGÉSZSÉG > Gyors vitaminkúra kimerültség ellen

Gyors vitaminkúra kimerültség ellen

betegségegészségvitamin
0

Írta:

Ha úgy érezzük, hogy a kiégés oka mélyebben gyökerezik, érdemes pszichoterapeutát keresni. Beválhatnak egyes homeopátiás szerek és gyógynövények is, mint a citromfű, orbáncfű, levendula, hársfa, ginzeng, maca, ashwaganda.

A hosszú távú megoldást az életmódbeli változtatások jelenthetik, de dr. Balaicza Erika belgyógyász, természetgyógyász gyors, természetes megoldást is ajánl a burnout-szindrómára.

Kiégett? Az ördögi kör megszakítható!

Azt gondolhatnánk, hogy csak az utóbbi években pörgött fel túlságosan az életünk, holott a burnout (kiégés)-szindrómát már közel negyven éve leírta Herbert Freudenberger. Az ő megfogalmazása szerint „a burnout-szindróma (kiégés) krónikus, emocionális megterhelések, stresszek nyomán fellépő fizikai, emocionális, mentális kimerülés állapota, amely a reménytelenség és inkompetencia érzésével, célok és ideálok elvesztésével jár, s melyet a saját személyre, munkára, illetve másokra vonatkozó negatív attitűdök jellemeznek”. Teljesen nyilvánvaló, hogy a kiégett ember nem képes fenntartani azt a fajta mentális jólétet és lelki egészséget, amely a sikeres munka elengedhetetlen feltétele. Amikor tehát felüti a fejét a megfelelni képtelenség érzése, és erősödik a stressz-nyomás, idejekorán érdemes belekezdeni egy megreformált életstílus kialakításába és gyors segítséget kérni a kezdő lendülethez. 

A szükséges segítség

Az első lépés, hogy felismerjük magunkon a kiégés jeleit. Ha azt tapasztaljuk, hogy szinte folyton kimerültek vagyunk, koncentrációs- és alvászavaraink vannak, kedvetlennek, üresnek érezzük magunkat, szorongunk, gyorsan elfogy a türelmünk, esetleg testi tünetekkel (fejfájással, emésztési zavarokkal, heves szívdobogással, mellkasi szorítással, verítékezéssel) is küzdünk, mindenképpen kérjünk segítséget.  

Ilyenkor többféle alternatív stresszoldó módszert érdemes kipróbálni. Az autogén tréning és a relaxáció mindenképpen hasznos, de fordulhatunk akár egy coach-hoz, aki segíthet önmagunk hatékony menedzselésében, gyengéink, erősségeink feltárásban. 

Tartós megoldást az életmódváltás jelenthet, amelynek része a kiegyensúlyozott táplálkozás és a rendszeres fizikai aktivitás. Tény, hogy nem könnyű belekezdeni a mozgásba, de ma már minden szakember egyetért abban, hogy megfelelően összeállított életmód program orvosolja többek közt a derékfájdalmakat, a fejfájást, a magas vérnyomást, az érelmeszesedést, a cukorbetegséget, csökkenti a vér koleszterin- és triglicerid szintjét és a testsúlyt. Ráadásul a relaxáló wellness nem csak a méregtelenítés, de a stresszoldás egyik leghatékonyabb eszköze is lehet.

A kezdő lökés

– A kimerültség kezelésében és a megelőzésben is sokat segíthet a célzott nagy dózisú vitaminkúra. Ez adhatja meg akár a kezdő lökést is egy nagyobb életmódváltáshoz – hangsúlyozza dr. Balaicza Erika. – Egyes vitaminok, ásványok és nyomelemek ugyanis nagyon fontos szerepet töltenek be a sejtek energiatermelésében, illetve a boldogsághormon (szerotonin) és az alvást segítő melatonin termelésében is. Ezek hiánya (pl. helytelen étkezés, rossz emésztés, stressz okozta nagyobb elhasználódás, élvezeti szerek miatti veszteség) rontja a szerotonin- és melatonintermelést, elősegíti idegkárosító anyagok termelődését, rontja a hormonok kiegyensúlyozott és összehangolt tevékenységét. Emiatt érdemes lehet célirányosan és hatékony adagban vitaminokat, és egyéb vitális anyagokat is szedni, infúziós és injekciós lökésterápiát alkalmazni. Mivel a lecsökkent vitális anyagok szintjének normalizálása a szájon át szedett vitaminokkal gyakran 6-12 hetet is igénybe vehet (különösen rossz emésztés esetén), ezért az infúziókkal bejuttatott anyagok sokkal gyorsabb javulást és regenerálódást tesznek lehetővé. 


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X