Főoldal > EGÉSZSÉG > Miért érdemes málnát enni?

Miért érdemes málnát enni?

bogyós gyümölcsökgyümölcsmálna
0

Írta:

A málna nem csak ízletes nyári bogyós gyümölcs, hanem nagyon egészséges is. Miért érdemes fogyasztanod?

Tápanyagokban gazdag

Egy csésze málna a napi C-vitamin szükségletünk több mint 50%-át fedezi, amely támogatja az immunrendszerünket, bőrünk egészségét, és a kollagén előállítását. Tartalmaz mangánt, K-vitamin, amely a csontok egészségében játszik szerepet, és kisebb mennyiségben E-vitamint, B-vitamint, magnéziumot, rezet, vasat, káliumot.

Alacsony a cukortartalma

A málna az egyik legalacsonyabb cukortartalmú gyümölcs, 100 g csupán 4,4 g cukrot és 5,4 g szénhidrátot tartalmaz, míg kalóriatartalma csak 52 kcal.

Öregedés gátló antioxidánsokban gazdag

A málna igazi antioxidáns-raktár – az antioxidánsok hozzájárulnak a szívbetegségekkel, rákos megbetegedésekkel, elhízással, cukorbetegségekkel szembeni védelmünkhöz. A málnában találhat antioxidánsok emellett a gyulladások csökkentéséhez is hozzájárulnak, így védve a korai öregedéstől.

Magas a rosttartalma

Egy csésze málna 8 g rostot tartalmaz, amely harmada a napi ajánlott mennyiségnek. A rostok hozzájárulnak a teltségérzethez, és támogatja a jó emésztést. A jó bélbaktériumok szaporodását is segíti, amelyek az immunitáshoz is hozzájárulnak, és a jobb hangulathoz.

Az agynak és a memóriának is jót tesz

A málna segíti az oxidatív stressz elleni küzdelmet – az oxidatív stressz olyan betegségek kialakulásához is hozzájárulhat, mint az Alzheimer-kór és a Parkinson-kór. A málnában is megtalálható flavonoidokról kimutatták, hogy javítják a memóriát és a hangulatot is.

A málna önmagában is finom nassolnivaló, de a zabkásának, joghurtnak is remek kiegészítője. A kevert salátát is feldobhatjuk egy kevés málnával, de desszerteket is készíthetünk vele. Cukor nélkül főzhetünk belőle málnamártást zabpalacsintára, tápióka vagy chia pudingra, vagy a mogyoróvaj mellé. A fagyasztott mála turmixokhoz a legideálisabb.

Forrás: health.com

Fotó: Getty Images


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X