Főoldal > EGÉSZSÉG > Mitől dugul el az orrod?

Mitől dugul el az orrod?

náthaorrdugulásorrspray
0

Írta:

Nincs olyan ember a földön, aki ne érezte volna a náthával járó kellemetlen tüneteket: a csillapíthatatlan orrfolyást és roppant bosszantó orrdugulást. De vajon mitől dugul ez az orr? Ennek jártunk utána!

Megfázás, légúti fertőzés vagy az allergia következtében a nyáktermelés fokozódik, a váladék összetétele is megváltozik. A kórokozók megtelepedésére reagál a szervezet a fokozott, bőséges és vízszerű váladékképződéssel. De ez még nem minden!

Vajon mi zárja el az orrban a levegő útját?

Az orrjáratok eldugulásának csak az egyik oka a fokozott váladékképződés, a levegő útjának elzáródásához ilyenkor az irritált orrnyálkahártya duzzanata, gyulladása is jelentősen hozzájárul.

Ugyanis az erekben bővelkedő nyálkahártyának egy gyulladás hatására jelentősen megnőhet a térfogata, a duzzanat pedig gátolja a levegő útját. Emellett az orrjáratot elzárhatja még orrpolip, orrdaganat, elferdült orrsövény, de gyakori lehet, hogy az arc- és homloküreg gyulladása okozza a dugulást. Ennek hátterében nagyon gyakran bakteriális fertőzés áll, könnyen előfordulhat, hogy más fertőző betegség szövődményeként alakul ki az arcüreggyulladás.

65552959 - healthcare, flu, rhinitis, medicine and people concept - close up of sick woman using nasal spray

Mi segíthet?

  • A nyálkahártya duzzanatára egyszerű, érösszehúzó hatású orrcseppek és spray-k.
  • Keverjünk el két evőkanál almaecetet két deci meleg vízben, majd keverjünk hozzá egy kiskanál mézet is. Ezt a keveréket igyuk naponta háromszor legalább öt napon keresztül. Az almaecet segít fellazítani a felgyülemlett váladékot, így könnyebben megszabadulhatunk tőle
  • A hagymaféléknek, elsősorban a vöröshagymának és a fokhagymának mikrobaölő hatásai vannak, emellett a bennük található csípős anyagok segítenek feloldani a váladékot
  • Az eukaliptusz, a levendula vagy a borsmenta olajból néhány cseppet tehetünk a fürdővízbe vagy egy forró vizes edénybe – ez utóbbival gőzölhetünk, de ha a szobában hagyjuk párologni, nemcsak kellemes illata lesz, de a levegő is nedvesebb lesz, ami szintén hozzájárul az üregek tisztulásához.
  • Ha nehezen kapunk levegőt és hanyatt fekszünk, váltsunk testhelyzetet. Vagy tegyünk egy nagy párnát a fejünk alá, vagy forduljunk oldalra. A légutak működését is segíthetjük ezzel.

Mindenképpen menjünk orvoshoz, ha az orrdugulás nem múlik vagy mérséklődik 10 napon belül.

Fontos! Az orrcseppek feladata a szabad orrlégzés biztosítása, amely létfontosságú a középfül, az orrmelléküregek és a tüdő működéséhez. Az orrsprayk és cseppek túlzott használata azonban orrcsepp-függőséget eredményezhet, így fontos, hogy a betegtájékoztatóban leírtak szerint használjuk a készítményeket!

Fotó: 123RF 


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X