Főoldal > EGÉSZSÉG > Nem csak allergia okozhat orrdugulást

Nem csak allergia okozhat orrdugulást

allergiabetegséglégzésorrorrdugulásreflux
0

Írta:

A pollenallergia ebben az időszakban sokak számára okoz kellemetlen tüneteket, ám előfordulhat, hogy a tartós orrdugulás hátterében mégsem allergia, hanem egy másik gyakori betegség, a reflux áll.

Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus, a Budai Allergiaközpont orvosa elmondta, hogy milyen tünetekre figyeljünk, mi utalhat rá, hogy nem allergia okozza a panaszainkat.

Ha az orrdugulás oka allergia

A pollenallergiás tünetek az allergén növény pollenszórásának idején jelentkeznek, majd ezt követően elmúlnak. Az orrdugulás mellett allergiára utal, ha egyidejűleg orr-, vagy szem-, torokviszketés, orrfolyás, tüsszögés is jelentkezik. Visszatérő panaszok esetén megfigyelhető, hogy a tünetek a következő év azonos időszakában kiújulnak.

Krónikus orrmelléküreg-gyulladás okozza az orrdugulást?

Krónikus rhinosinusitis (CRS), vagy közismertebb nevén idült orrmelléküreg-gyulladásról akkor beszélünk, ha az orr és az arcüreg nyálkahártyája – évszaktól függetlenül – 12 hétnél hosszabb ideig tartós gyulladásban van. A gyulladás miatt a nyálkahártya beduzzad, így a beteg orron keresztül nem kap rendesen levegőt. Az orrdugulás, emellett fejfájás, orrfolyás, szagláscsökkenés is kialakulhat, de jelentkezhet köhögésre ingerlő hátsó garatfali csorgás, és gyakori következménye a kiújuló orrpolip is.

47343666 - middle age lady blowing her nose too hard, blowing your nose too hard can give you damage

Gyakran az orrdugulás a reflux egyetlen tünete

Az elhúzódó és nehezen kezelhető, a felnőtt lakosság 15 százalékát érintő krónikus orrmelléküreg-gyulladás kialakulásában szerepet játszhat a mára népbetegséggé lett gyomorégés, a reflux is. Ilyen esetben, a hátterében akár tünetszegény, rejtett refluxbetegség is állhat. Ez azt jelenti, hogy a beteg gyomorfájással, mellkasi égő érzéssel járó tipikus tünetei nem is jelentkeznek, csak a krónikus fül-orr-gégészeti panaszai hívják fel a figyelmet a betegségére. Az orrdugulás kezeléséhez ilyen esetben a kiváltó okot, a gyomorsav nyelőcső felé visszaáramlását kell megszüntetni.

Komplex kezelés

Tartós orrdugulás esetén tehát gondolni kell erre a lehetőségre is. Dr. Augusztinovicz Monika elmondta, hogy ilyen esetben a betegnél fül-orr-gégész és gasztroenterológus orvossal közösen lehet eredményt elérni. „Nagyon fontos, hogy a kiváltó okot is kezeljük. A károsodott funkciójú, gyulladt orrnyálkahártya mellett a reflux betegséget is kezelni kell, ahhoz, hogy a beteg panaszai megszűnjenek.”

Forrás: Budai Allergiaközpont


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X