Főoldal > EGÉSZSÉG > Mit használjak orrdugulás ellen?

Mit használjak orrdugulás ellen?

allergiaorrdugulásorrspray
0

Írta:

A változékony időjárás és a pollenszezon miatt mostanában egyaránt kínlódunk a nátha és az allergia tüneteivel. 

Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológust, a Fül-orr-gégeközpont orvosát arról kérdeztük, hogy milyen orrspray-ket érdemes használni a tünetek ellen?

Náthás orrdugulásra

Nátha esetén jelentkező orrdugulás ellen kiválóan beválnak az ún. orrnyálkahártya lohasztó készítmények. Ezek az orrnyálkahártyában található apró ereket húzzák össze, ezáltal csökkentik az orrdugulást okozó duzzanatot, így újra szabadon lélegezhetünk az orrunkon keresztül. Habár recept nélkül is beszerezhetők, fontos, hogy csak a betegtájékoztatóban leírt ideig alkalmazzuk az orrspray-ket, ne szokjunk rá, hosszabb ideig használva az orrnyálkahártyát károsíthatják.

Allergiás orrdugulás ellen

Ha légúti allergia miatt nem kapunk az orrunkon levegőt, akkor ne az előbb említett készítményeket keressük. Allergiás orrdugulás ellen gyulladást csökkentő, szteroidos, esetleg antihisztaminnal kombinált orrspray-re van szükségünk. A receptre kapható készítményeket hosszú távon is biztonsággal alkalmazhatjuk, akár az egész pollenszezonban, amíg az allergén növény virágzása tüneteket okozna. Ne féljünk, a szteroid csak helyileg szívódik fel az orrnyálkahártyáról, emiatt mellékhatásoktól sem kell tartanunk.

Ha orrszárazság jelentkezik

Orrszárazság lehet autoimmun betegségek tünete, okozhatja túlzásba vitt nyálkahártya lohasztó orrspray használat is, de bizonyos gyógyszerek mellékhatásaként vagy hormonális változások következtében is jelentkezhet. Gyakran épp a nátha vagy allergia kezelésére szolgáló, szájon át szedhető készítmények okozzák, ezért kiegészítésként vagy megelőzésre is érdemes tengervizes orrspray-t használni. Már gyermekkortól és várandósság esetén is alkalmazható készítmények.

Orrhigiénia és szabadulás a pollenektől

Az orrmosó hasznos kiegészítő pollenszezonban is. Orrszárazság esetén is bevethető, a tengervizes orrspray mellett, de kiválóan alkalmas arra is, hogy a napközben az orrnyálkahártyára tapadt pollenektől esténként megszabaduljunk. Az orrmosás egy e célra kifejlesztett irrigátor segítségével történik, amibe feloldjuk a készen kapható optimalizált arányú sókeveréket. Az így kapott folyadékkal az orrüregeket át tudjuk mosni, mely nem csak pollenek ellen, de nátha, arcüreggyulladás és hátsó garatfali csorgás esetén is alkalmazható kiegészítő kezelésként, akár naponta többször is.

Ha semmi nem használ

Nem szűnő orrdugulás esetén mindenképp javasolt a fül-orr-gégészeti vizsgálat. Ha a probléma tartósan fennáll, a háttérben akár orrsövényferdülés vagy orrpolip is állhat, melyek kezeléséhez műtétre lehet szükség.

Forrás: Fül-orr-gégeközpont, Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X