A legújabb kutatások szerint a vörös nedű nem káros az egészségünkre, sőt – még a javunkra is válhat.
Azt már eddig is tudtuk, hogy a vörösbor a súlycsökkentés szempontjából az egyik legjobb alkohol, hiszen egy pohárka csak 125 kalóriát tartalmaz. Arra azonban csak nemrég derült fény, hogy milyen jótékony hatásai is vannak a szervezetre.
1. Megelőzi a fogkő kialakulását
Nem mese, nem ámítás! Bár erős színe miatt (gyakori fogyasztás esetén) képes elszínezni a fogakat, az biztos, hogy a kellemetlen leheletért is felelős fogkövet garantáltan távol tartja a benne levő antioxidánsoknak és polifenoloknak köszönhetően. Ha tehát gyenge fogzománccal rendelkezel, alkalmanként kortyolgass el egy pohár finom vörösbort.
2. Távol tartja az allergiát
Természetesen nem az összeset, de a legújabb kutatások szerint a pollenérzékenységet, valamint az asztmát is jelentősen csökkenti a vörösbor – persze, csak akkor, ha napi 125 milliliternél nem fogyasztunk belőle többet.
3. Késlelteti az Alzheimer- és a Parkinson-kór kialakulását
Egy friss kutatás szerint napi egy pohár vörösbor jót tesz az idegsejteknek, ami hatékony segítséget jelenthet az Alzheimer- és a Parkinson-kór elleni küzdelemben.
4. Csökkenti a depresszió kialakulásának valószínűségét
Bár a rendszeres alkoholfogyasztás összefügghet a depressziós tünetekkel, tény, hogy heti 100-200 mililiternyi vörösbor megelőzi a mentális betegségek kialakulásának többségét, a benne lévő antioxidánsok pedig hozzájárulhatnak a tartós boldogságérzet fennállásához.
5. Segít a vércukorszint stabilizálásában
Egy 2015-ös felmérés bebizonyította, hogy azok, akik napi két pohár vörösbort fogyasztanak el, stabilabb vércukor szinttel rendelkeznek, mint akik fehérbort vagy vizet kortyolgattak – ráadásul még a koleszterinszintjük is javult a vörös nedű segítségével.
Fontos, hogy mértékkel fogyasszuk a vörösbort! Az ajánlott napi adag 1 dl, de érdemes orvos tanácsát is kikérni.
Fotó: 123RF