Főoldal > EGÉSZSÉG > Ég a gyomrod? Itt a megoldás!

Ég a gyomrod? Itt a megoldás!

gyomorégésreflux
0

Írta:

Dr. Mármarosi István gasztroenterológus főorvos egy olyan betegségről beszélt, amely feltétlenül gyomorégéshez vezet: a refluxról.

Minden második felnőttet érint

Refluxról akkor beszélünk, ha a gyomortartalom visszajut a nyelőcsőbe, sőt, akár a garatba, szájüregbe is felkerül. A betegséget a szakirodalom álarcos fojtogatónak is nevezi, ugyanis gyakran bújik más betegségek tünetei mögé. A magyar felnőttek 55 százaléka küzd valamilyen gyakorisággal a reflux-szal, különösen negyven éves kor után. Már a babák is büfiznek evés után, ami egyfajta refluxnak tekinthető, de szerencsére ezt 90 százalékuk kinövi. A veszélyeztetettek közé tartoznak még az elhízottak, a légúti betegségben szenvedők, a várandós nők és a dohányzók.

Égő érzéstől a mellkasi fájdalomig

– Az egyik leggyakoribb tünet a gyomorégés, amit rossz szájíz, szájüregi égés és kellemetlen szájszag is kísér. Az égő érzés a mellkas középvonalában jelentkezik, a gyomorszájtól egészen a torokig tarthat. Kisugározhat a nyak, az áll, a karok és a lapocka felé is – mondja dr. Mármarosi István. – A savas felböfögés során az emésztőnedvekkel kevert gyomortartalom csípős ízt okoz, köhögésre ingerel,és nyelési nehézségeket okozhat. Súlyosabb esetben mellkasi fájdalom is kialakulhat szövődményként, ami a szívinfarktushoz hasonló fájdalmat is okozhat. .

A reflux súlyosbítja az asztmás tüneteket is, különösen, ha az asztma étkezést követően súlyosbodik, és főleg éjjel okoz panaszt. Az éjszakai saváttörésnek nevezett jelenség nemcsak a pihenést zavarja meg, de az éjszakai savas visszafolyás veszélye lehet, hogy a folyadék a légcsőbe és a tüdőbe jut, és visszatérő tüdőgyulladást és hörghururtot okoz. A krónikus köhögés, torokfájás és -gyulladás mögött is rejtőzhet a rerlux-betegség.

Már a legkisebb, tartósan jelentkező panasznál is érdemes orvoshoz fordulni, de fogyás vagy hányás esetén mindenképpen! A kivizsgálás történhet gyomortükrözés és 24 órás nyelőcső pH méréssel. Kevésbé használható a hasi ultrahang vizsgálat a reflux igazolására, de egyéb hányásos, hasfájásos panaszok kizárása miatt ez is elengedhetetlen.

Életmódváltás és orvosi segítség

Fontos tudni, hogy az életmódbeli szabályok betartásával – például gyakori, kevesebb evés, dohányzás, irritáló ételek elhagyása – és orvosi segítséggel jól karbantartható a reflux. Aki azonban elhanyagolja a kezdetben inkább csak kellemetlen betegséget, rosszul teszi, ugyanis ez rákmegelőző állapothoz vagy akár daganathoz is vezethet. A leggyakoribb szövődmény mégis a nyelőcsőgyulladás vagy – fekély. Ám a krónikus garat-, hangszalaggyulladás, az alvászavarok, és az életminőség romlása sem tekinthető kényelmes állapotnak, tehát a szakorvosi vizsgálat elengedhetetlen. 


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X