Főoldal > EGÉSZSÉG > Már gyógyítható a reflux

Már gyógyítható a reflux

diétaegészségemésztésétkezésfájdalomgyomorműtétorvosreflux
0

Írta:

Nem kell feltétlenül refluxosnak lenni ahhoz, hogy egy-egy bőséges lakoma után a gyomrunk kellemetlen tüneteket produkáljon. Azonban ha az égő fájdalom, hányinger, rekedtség, vagy éppen az álmatlan éjszakák hosszabb ideig keseríti meg életünket, mindenképpen érdemes orvoshoz fordulnunk.

Jó hír azonban, hogy már létezik olyam műtéti eljárás is, amely teljesen megszüntetheti a betegséget, erről Dr. Vasas Péter, a Duna Medical Center sebésze mondja el a részleteket.

Ébredt már arra, hogy olyan érzése van, valaki ráült a mellkasára? Ült már éjjel a kanapén hosszú percekig, míg enyhülni nem kezdett a nyomasztó érzés? Fájdult már meg a gyomra egy finom limonádé vagy akár egy friss paradicsomsaláta után? Ha igen, nagy valószínűséggel refluxa van, amelyet minél hamarabb kezelni kell.

Amikor már aludni sem tudunk

Súlyos refluxos betegeknél előfordul, hogy a lefekvés után visszaáramló sav olyan mértékben marja a nyelőcsövet, hogy kénytelenek ülve, felpárnázva aludni. Ez már önmagában fáradtságot, levertséget okoz, nem beszélve a napközben is tapasztalt gyomorégésről, köhögésről, hányingerről, kellemetlen szájízről és gyakran szájszagról.

A visszaáramló sav és epe előbb-utóbb a nyálkahártya sejtjeinek károsodását okozhatja, ebből első lépésként nyelőcsőgyulladás alakul ki. Ha a gyulladás hosszú ideig fennáll, vérzés, fekély, vagy a nyelőcső beszűkülése következhet be. A hosszú ideig fennálló gyulladás során pedig tartós nyálkahártya sérülés is kialakulhat, amely növeli a daganat kialakulás esélyét is.

Miért leszünk refluxosok?

Nagyon sok múlik azon, hogyan táplálkozunk, mikor és mennyit eszünk. A túlsúly sokszor a reflux velejárója, de a betegséget okozhatja stressz, egyes gyógyszerek (allergia, vérnyomás, nyugtató) mellékhatásai is lehetnek a kiváltó okok.

106975408 - asian woamn having or symptomatic reflux acids,gastroesophageal reflux disease

Mit tehetünk?

Ez attól függ, mennyire súlyos a refluxunk. Gyakran elég, ha a szokásainkon változtatunk és kerüljük a:

  • zsíros, fűszeres ételeket
  • dohányzást
  • alkoholos italokat
  • koffeines italokat
  • szénsavas italokat
  • késői vacsorákat

Amennyiben az életmód-változtatás nem segít a tünetek enyhítésében, akkor számos gyógyszeres kúra létezik, amely enyhítheti a tüneteket, amelyek sajnos később bármikor visszatérhetnek.

Soha nem múlik el?

A reflux kezelhető minimálisan invazív sebészi módszerekkel is, amelynek során a gyomor felső részéből a nyelőcső alsó része körül egy mandzsettát képeznek. „Ez egy szelepként működik, azaz átengedi a táplálékot, a nyelőcső felől, de megelőzi a gyomortartalom visszajutását a nyelőcsőbe. A beavatkozás nagyjából másfél órát vesz igénybe, 5 apró vágáson át végezhető. A műtét után 1 éjszakát javasolt a kórházban tölteni, majd 10-14 nap lábadozás után pedig ismét munkaképesség válnak a betegek.” – árulja el dr. Vasas Péter.  A beavatkozást követően persze érdemes még az előírt diétát követni, de heteken belül jöhet már egy frissítő limonádé, vagy akár egy csípős leves is.

Forrás: Avantgarde Group


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X