Sokat hallhatsz arról, milyen veszélyes a szervezet elsavasodása. Vajon mitől alakul ki, és hogyan előzhető meg?
Optimális esetben a testnedvek enyhén lúgos kémhatásúak – kivéve a gyomornedveket, hiszen ott fontos a sav jelenléte a megfelelő emésztéshez. Egyre több ember szenved krónikus elsavasodásban, mely rövid távon kellemetlen panaszokat okoz, ám évek múlva komolyabb betegségek forrása is lehet.
Mi okozza az elsavasodást?
Elsősorban a helytelen étrend a probléma forrása, ám a dolog ennél összetettebb. Savasodást vált ki:
- túl sok savas és túl kevés lúgos hatású táplálék
- vitamin- és ásványianyag hiány
- krónikus stressz
- helytelen légzés
- környezeti méreganyagok
Ha úgy érzed, mindezek jellemzők rád, figyeld meg a tüneteidet is!
A túlsavasodás jelei
Gyakran nem is tudod, mi lehet a bajod, csak egyszerűen nem érzed jól magad. Hol feltűnő, hol eltűnő panaszokat, enyhébb fájdalmakat érzel. Ezek azok a jelek, melyek elsavasodásra utalnak:
- állandó fáradtságérzet
- evéskényszer
- visszatérő fejfájások
- ízületi fájdalmak
- bőrproblémák, viszketés, akne
- kellemetlen lehelet
- emésztési zavar
Első lépésként kérj egy vérvizsgálatot a háziorvosodtól, hogy kiderüljön, nincs-e valamilyen szervi problémád. Ha ezt kizártátok, következhet a tested lúgosítása.
Jó-e, ha csak lúgos ételt eszem?
Mint mindenben, itt is az egyensúly a lényeg. Hacsak nem kizárólag nyers zöldségeket fogyasztasz, óhatatlanul bekerül savas hatású táplálék is az étrendedbe. A lényeg, hogy a lúgosító ételek kapjanak főszerepet. Így ellensúlyozod a kevésbé előnyös táplálékok hátrányait.
Azonban, ha már felfedezted magadon az elsavasodás tüneteit, érdemes lúgosító kúrát tartanod, amikor 7-10 napig teljesen kizárod a savas hatású élelmiszereket, és főként nyers és párolt zöldségeket, zöldségleveket, bogyós gyümölcsöket fogyasztasz.
Honnan tudjam, milyen kémhatású?
Szerencsére egyre több táblázatot találsz az interneten vagy a témával foglalkozó könyvekben, melyekből kiderül az egyes táplálékok kémhatása. Alapszabályként megjegyezheted, hogy a zöldségek, különösen a zöld színűek, lúgosítják a szervezetedet. Ezután következnek a savanyú gyümölcsök, majd néhány előnyös gabonaféle, mint a köles, a hajdina, az édesebb gyümölcsök. Enyhén savasít a többi gabona, a barna rizs, a teljes őrlésű búzafélék, a hüvelyesek közül a csicseriborsó, a vörös lencse. Ám utóbbiakat csíráztatva már kedvezőbb hatást érsz el.
Rendkívül savasítanak a húsfélék, a sajtok, a túró, valamint a cukor és az édes üdítőitalok. Ha ezek rendszeresen szerepelnek étrendedben, szinte garantált az elsavasodás.
Amint helyreáll az egyensúly, sokkal energikusabb leszel, és mérsékled a mozgásszervi panaszok, egyes daganatos betegségek és emésztőrendszeri problémák kockázatát.
Fotó: 123RF