Főoldal > EGÉSZSÉG > Újabb érv a hosszú haj mellett

Újabb érv a hosszú haj mellett

betegségegészségrák
0

Írta: and

Mi lehet a legjobb módja annak, hogy ne tartson sakkban semmilyen típusa a bőrráknak?

Egy emberélet során minden ötödik amerikaiból egynél biztosan kialakul a bőrrák, a melanoma pedig egy olyan halálok, mely óránként fordul elő és szedi áldozatait a Bőrrák Alapítvány szerint. A statisztikai adatok ahhoz már elegendőek, hogy távol tartsanak a tűző naptól novemberig, egy nemrég napvilágot látott két új tanulmány pedig újabb fontos információkat tárt fel a bőrrák összes fajtájáról. Ezek közül az egyik az, hogy a rövid haj is felkerülhet a nagyobb kockázati tényezők közé.

A stílus, ami fokozza a melanoma veszélyét

Az első tanulmányban, melyet a Bőrgyógyászati Kutatásokat összegző újságban publikáltak, a kutatók mintegy 280 Franciaországban diagnosztizált helyi fej és nyak melanoma esetet tanulmányoztak. A vizsgált női esetek 79 százalékában az arcon, az ajkakon, a szemhéjakon, az orron, valamint a száj és az áll környékén találtak melanomát. A férfiaknál HNM-es többségét a fejbőrön, a homlokon, a halántékon, a füleken és nyakon találták. Miért? A hosszabb haj, mintegy természetes fényvédőként tovább óvja a női fejbőrt, a homlokot, és a fület a káros napsugárzástól.

„Ez az egyetlen feltűnő eltérés a nemek között a fejen diagnosztizált esetekben” – mondja a tanulmány szerzője Candice Lesage. A tradicionálisan rövidre vágott haj szabadon hagyja az ember fülét, nyakát és a homlokát, kiszolgáltatva ezeket a területeket a káros ultraibolya sugárzásnak. Ha tehát sportosan vagy más módon rövidre nyírt hajat viselsz, rendszeresen ellenőrizd a füleid, a halántékod és a fejbőröd gyanús anyajegyeket keresve.

Bár a melanoma a legvégzetesebb és a legritkábban előforduló formája a bőrráknak, nem ez az egyetlen típus, melyről jó tudnod, hogy is néz ki. A bazális sejtes és a laphámrák a legátlagosabb bőrrák az amerikaiak körében. És miközben ezek ritkán halálosak, a tanulmány, amit publikáltak a közelmúltban a PLOS Medicine-ben megállapította, hogy kifejlődött ennek a két típusnak egy olyan fajtája, mely 15-26 százalékkal növeli a rák egy másik formájának kialakulásának kockázatát.  A kutatók nem biztosak abban, hogy van-e biológiai kapcsolat a bőrrák és más rákfajták között, vagy a kapcsolat egyszerűen az életmódmintáknak köszönhető. 

Ne félj, védekezz!

A bőrrák ellen meghatározó a körültekintő védelem, különösen az érzékeny területeken, mint például a fülön és a fejbőrön. Léteznek például olyan anyagok, textíliák, melyeket az Ausztráliai Sugárzásvédelmi Ügynökség is bevizsgált, és 97,5 százalékban kizárja a Nap ultraibolya sugarait. A megfelelő öltözék mellett pedig követni kell a bőrgyógyászok által javasolt ajánlásokat, tippeket, hogy minden módját kihasználd a védelemnek.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X