Főoldal > EGÉSZSÉG > 5 tipp a koleszterin-szint gyors csökkentésére

5 tipp a koleszterin-szint gyors csökkentésére

koleszterinkoleszterincsökkentés
0

Írta:

Magas a koleszterint szinted? Nem tudod, hogy tegyél ellene? Adunk öt bevált tippet, ugyanis apró változtatásokkal, már komoly eredményeket érhetünk el!

A magas koleszterint kialakulása mögött számtalan tényező állhat: nagyban hozzájárul a feszült, stresszes, mozgásszegény életmód, és a helytelen táplálkozás is, ami nehéz, zsíros ételekben gazdag, míg könnyű zöldségekben, gyümölcsökben és rostdús gabonákban szegény.

A tartósan magas koleszterin miatt az érfalakon ásványi anyagokból, zsírból álló lerakódások alakulnak ki, amik csökkentik az erek rugalmasságát, szűkítik az átmérőt. Ideális esetben az összkoleszterin értéke 5,1 mmol/l alatti, az LDL-koleszterin 3,4 mmol/l alatti, míg a HDL-koleszterin 1 mmol/l fölötti.

1. Egyszerűbb, mint gondolnánk!

Jó hír: nem kell teljesen lemondanunk a zsírokról, de ne együnk napi 50-60 grammnál többet belőlük. Arra is figyeljünk, hogy elsősorban telítetlen zsírokat juttassunk a szervezetünkbe, mert ezek jót tesznek a szív- és érrendszernek. Kerüljük a készételeket, amik sokszor felesleges zsírokat tartalmaznak. Az ételeket ne bő olajban süssünk, inkább grillezzünk vagy tegyük a sütőbe!

2. Intsünk búcsút a fehér lisztnek és a cukornak

A finomított alapanyagok (fehér cukor, fehér liszt, fehér rizs) helyett teljes értékű termékeket részesítsük előnyben, így például inkább teljes kiőrlésű lisztből készített kenyeret, péksüteményeket, tésztaféléket, a cukor helyett nyírfacukrot, sztíviát, mézet, a rizsből pedig barna rizst.

3. Ne féljünk segítséget kérni

Kérjük dietetikus segítségét egy étkezési tervünk kidolgozásában. Ez egyrészt valóban optimális, egyénre szabott étkezést fog megtervezni, másrészt egy végig gondolt terv csökkenti a diéta alatti bűnözések esélyét.

4. Mindig legyen a táskádban egy alma

Kutatások bebizonyították, hogy a nagy mennyiségű oldódó rost bevitele lelassítja a koleszterinben gazdag lepedék lerakodását az artériákban. Az almában található fenolos vegyületek megakadályozzák, hogy rossz koleszterin kerüljön a szervezetbe, és megszilárduljon az érfalakon.

5. Igyunk több vizet!

Illinoisi Egyetem kutatói kiderítették, ha egyetlen százalékkal megnöveljük a naponta bevitt víz mennyiségét, csökkentjük az bevitt cukor, kalória, nátrium és koleszterin mennyiségét. Tehát igyál napi egy vagy két pohár vízzel többet a szükséges mennyiségen felül, és a változást hamarabb észreveszed, mint gondolnád!

(fotó: 123rf)


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X