Főoldal > EGÉSZSÉG > 5 ok, amiért érdemes meztelenül aludni

5 ok, amiért érdemes meztelenül aludni

alvásmeztelenpihenés
0

Írta:

Íme, 5 nyomós érv, ami téged is meggyőz, hogy bátran dobd le magadról a ruhát egész éjszakára.

A statisztikák szerint minden harmadik felnőtt ruhában alszik, pedig ez nem a legjobb választás. A meztelen alvást nem csak a partnered élvezheti, hanem te is, hiszen rengeteg egészségügyi előnnyel jár.

1. Mélyebben alszol

Ha leveszed a ruháid, mielőtt betakaróznál, mélyebben fogsz aludni. A testhőmérsékleted lecsökken, ahogy elalszol, és megemelkedik, mielőtt felébredsz. A rajtad levő ruha azonban megakadályozza ezt a természetes hő változást. Az extra réteg túl melegen tart, a testhőmérséklet csökkenése emiatt nem következhet be, így hánykolódáshoz vagy az éjszaka közepén izzadtan ébredéshez vezet. Hagyd, hogy a testhőmérsékleted zavartalanul szabályozza magát!

2. Felpörgeted az anyagcseréd

Ha a testhőmérsékleted alacsonyan tartod az éjszaka folyamán, az felpörgeti az anyagcseréd, derült ki egy tavalyi kutatás során. A kutatók azt találták, hogy azok, akik hűvösebb szobában aludtak, kétszer annyi barna zsírt termeltek. Ez az egészséges zsír kalóriát éget, hogy testhőt termeljen. A meztelen alvás ugyanilyen hatással van a szervezetre, állapította meg a tanulmány szerződje, Francesco S. Celi. 

3. Fiatalon tart

A magas éjszakai testhőmérséklet megakadályozza a melatonin hormon termelődését. A melatonin egy mindennél fontosabb öregedésgátló hormon, mely a szervezetben éjjel szabadul fel, teljes sötétség hatására. Ha sokáig fiatalos akarsz maradni, kerüld tehát az extra rétegeket az ágyban!

4. Növeli a férfiak spermium számát

A heréknek megfelelő hőmérsékletre van szükségük ahhoz, hogy optimalizálják a spermiumok termelődését. Ha a herék túlságosan melegek, akkor a spermiumok minősége gyengébb, állítja egy finn kutatás, amelynek férfi résztvevői szaunát használtak. Nem kell szaunában éjszakázni, sajnos még egy bővebb boxer is elég, hogy túlmelegítsen. Ha gyermeket terveztek, ezt tartsátok szem előtt!

5. Közelebb kerülsz a partneredhez

A szoros testi kontaktus oxitocin hormont termel. A hipotalamuszból érkező hormon csökkenti a stresszt, növeli a szexuális libidót, így minden értelemben közelebb kerülhetsz a partneredhez.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X