Főoldal > EGÉSZSÉG > 13 hatásos tipp a jó alvásért!

13 hatásos tipp a jó alvásért!

álomalvásegészségéjszakapihenésstressz
0

Írta:

Aludnod kellene, de nem tudsz? Kipattant szemekkel fekszel az ágyban és azon stresszelsz, hogy minden percet elvesztegetsz, amit nem alvással töltesz? Íme, néhány hasznos tipp, hogy könnyen álomba merülj!

Mindenkivel előfordul, hogy nem tud elaludni, de az is lehet, hogy olyan periódusban van az életed, amikor túl sok a tennivaló, a megoldandó feladat, és nem tudod kikapcsolni az agyadat. Alakíts ki alvási rituálékat, szokásokat, és könnyebben elalszol, mint gondolnád!

1. Írd ki magadból!

Ha sok dolgod van, írj listát a teendőidről, így nem kell észben tartanod őket és nem fogsz alvás helyett a feladatokon agyalni. Az írás segíthet akkor is, ha valami rossz dolog ért: vezess naplót, vagy egyszerűen írd le egy papírlapra, ami bánt. Hidd el, megkönnyebbülsz és az álom is hamarabb jön a szemedre!

2. Mindig tarts rendet az ágyad körül!

Lehet alapvető dolognak tartod azt, hogy rend van a lakásban, de nem árt tudnod, hogy ha az ágyad körül néha mégis a rendetlenség, és a szétdobált ruhák alkotta káosz veszi át a főszerepet, az tudat alatt nyugtalanná tehet, így az alvás sem lesz pihentető.

3. Ne egyél későn!

Ezt a szabályt ne csak a vonalaid megőrzése miatt tartsd be, hanem a nyugodt alvás érdekében is. Lefekvés előtt 3 órával már ne terheld meg a gyomrod, és nem fogsz horrorisztikus álmoktól hánykolódva forgolódni az ágyadban.

4. Kerüld az intenzív mozgást és az agytornát!

Alvás előtt 2 órával lehetőleg már ne végezz intenzív testmozgást, és ne dolgozz, pláne ne törd a fejed problémákon, mert csak álmatlan órákat okozol magadnak, és a megoldáshoz sem feltétlen kerülsz közelebb!

5. Hanyagold a tévét!

Ha azok közé tartozol, akik tévére alszanak el, nem biztos, hogy álmaid nyugodtak. A tévénézés során rengeteg inger ér bennünket, amit fel kell dolgozni az agyunknak: ha mégis ragaszkodsz hozzá, válassz nyugtató hatású műsorokat, természetfilmeket, kellemes narrátorhanggal. De a legjobb, ha elalvás előtt meditálsz, relaxálsz és nyugtató zenét hallgatsz!

6. Állítsd át maga a nappali üzemmódból éjszakaira!

Agyunknak, idegrendszerünknek és testünknek is időre van szüksége, amíg átállunk a nappali pörgésből esti, éjszakai üzemmódba. Azért, hogy ezt az átmenetet segítsd, olvass a kedvenc könyvedből néhány oldalt – lehetőleg ne krimit -, nyújtsd át az izmaidat, csepegtess levendulás illóolajat a párologtatóba és hallgass nyugtató zenét!

7. Szellőztess egy nagyot lefekvés előtt!

A friss levegő nemcsak a szoba elhasznált levegőjét tölti meg friss oxigénnel, hanem megkönnyíti az elalvást is. Szellőztetés után sötétíts be, de ha szükséged van egy minimális fényforrásra, résnyi fényt engedj be, vagy használj kis jelzőfényt.

8862576 - stock image of young woman sleeping on white bed

8. Ha azt érzed álmos vagy, aludj!

Ne pörgesd tovább a közösségi oldalakat, ne olvass tovább, és ne kapcsolgasd kényszeresen a tévét, egyszerűen feküdj le és aludj! Ha figyelmen kívül hagyod a szervezeted jelzését, könnyen átlendülhetsz a holtponton, és akár az egész éjszakát éberen töltheted!

9. Találd meg a számodra megfelelő hőmérsékletet!

A nyugodt alváshoz körülbelül 18 fok az ideális, ugyanis sem a túl meleg, sem a túl hideg nem fogja segíteni a pihentető alvást. A túl magas hőmérséklet nyugtalanná tehet, de ha fázósabb típus vagy, inkább fűts be egy kicsit jobban, nem éri meg azért forgolódni éjszaka, mert az ideálisnak mondott hőmérsékleten dideregsz!

10. Áramtalaníts!

Ideális esetben a hálóból minden munkára emlékeztető használati tárgyat és elektronikai eszközt száműzni kell. Ha egyszobás lakásban élsz, akkor alakíts ki egy dolgozó sarkot és az ágyba már ne vidd magaddal a laptopot és a telefont se! Tévét a kanapéról nézz, és mielőtt ágyba bújsz, áramtalaníts mindent!

11. Ha felébredsz álmodból, győzd le a kísértést és ne nézz rá az órára!

Ha mégis rápillantasz a vekkerre, az agyad elkezdhet számolni, hogy még mennyit aludhatsz, milyen feladatok várnak rád, a problémák is szépen, lassan bekúszhatnak a fejedbe, a vége pedig könnyen álmatlan forgolódás lehet.

12. Kerüld a fényárt!

Ha éjszaka a mosdó felé igyekszel, használj tompa fényű kis lámpákat, és hanyagold a nagy világosságot! A nagy világosság könnyen megzavarhatja a biológiai órádat és elűzheti az álmosságot.

13. Ha nem megy, ne erőltesd!

Ha minden erőddel azon vagy, hogy aludj, és mégis tág pupillákkal bámulod a plafont, ne erőltesd az alvást! Ne görcsölj rá az alvásra, mert annál nehezebb lesz elaludnod, így ha nem tudsz álomba merülni, add meg magad: olvass egy kicsit, kortyolgass nyugtató hatású citromfű, levendula vagy macskagyökér teát, amik segítenek ellazulni és álmot hoznak a szemedre!

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X