Főoldal > EGÉSZSÉG > Ezért veszélyesek az alvászavarok

Ezért veszélyesek az alvászavarok

alvásalváshiányalvászavarbetegségegészségfáradtságinszomnia
0

Írta:

Statisztikák szerint Magyarország lakosságának közel 30%-a küzd a kialvatlanság problémájával és az esetek egy részének hátterében nincs kézzel fogható ok, a „beteg” egyszerűen elfelejtette, vagy soha nem tanulta meg azokat a technikákat, amelyek segítségével könnyedén tudnának átsiklani az ébrenlétből az álomba.

Íme azok a módszerek, amelyek gyógyszerek helyett segítik az alváshoz szükséges állapot elérését.

Kínzó éjjelek – álmos nappalok

Szakértőnk véleménye szerint az inszomnia (alvásprobléma) két területen nyilvánul meg, de akadnak betegek, akik számára mindkettő, az elalvás, valamint az éjszakai átalvás is komoly kihívás. Elalvási nehézségnek nevezzük, amikor a beteg lefekvés után még 30-45 percig képtelen elaludni, súlyos esetben a „forgolódás” órákig is eltarthat. Átalvási probléma esetén a beteg az éjszaka egy pontján – általában azonos időben – felébred. „Kipattan a szeme” és hosszú ideig nem képes újra álomba merülni, esetleg reggelig ébren marad. Az ok változatos lehet, de az esetek többségében érzelmi problémák, munkahelyi elvárások, mozgásszegény életmód, valamint túlzott koffeinfogyasztás mutatható ki.

medit2.jpg ()

Mindemellett szoros összefüggés van az életvezetés napi gyakorlata és az alvászavarok között, így elsősorban újra kell írni a napi tevékenységet, de az esti rutint is úgy kell kialakítani, hogy az támogassa az alváshoz szükséges laza állapot elérését.

Álomfogó meditáció

A minden este azonos időre tervezett könnyű vacsora, a finom, meleg fürdő vagy zuhany és fogmosás mellett be kell iktatni egy alvásmeditációs gyakorlatot is.

A meditáció az egyik legjobb módszer inszomnia esetén, hiszen oldja a stresszt, csökkenti a stresszhez társuló szorongást, valamint segít ellazítani a testet és kiűzi az elméből a nyugtalan gondolatokat.

Egy Amerikában, Seattle-iben szervezett alváskonferencián 2009 júniusában bemutatott tanulmány is arra hívja fel a figyelmet, hogy a meditáció képes átírni az álmatlanságban szenvedő emberek alvásprogramját.

A tanulmányban bemutatott kísérletben 11, 25, és 45 év közötti betegeket soroltak két csoportba. Az egyik csoportba tartozók csak egészségügyi tanácsokat kaptak alvásproblémájuk megszüntetésére, míg a másik csoport tagjai két hónapon keresztül gyakorolták a belső figyelemre fókuszáló, valamint az éberséget csökkentő meditáció egy változatát. Az első csoportba tartozók alvásminősége nem sokat javult, míg a mély meditálást elsajátító és gyakorló csoport minden tagja alvási nehézségeik enyhüléséről vagy teljes megszűnéséről számoltak be.

A meditációs gyakorlatok elsajátítása tehát rendkívül hatékony módszer inszomnia ellen, és minél előbb ismerkedik meg az ősi módszerrel a beteg, annál nagyobb eséllyel küszöböli ki azokat a káros következményeket, amelyeket a hosszan tartó, súlyos álmatlanság okozhat.

A közvetlen kár talán mindenki számára ismert: fejfájás, bágyadtság, lassú gondolkodás, koncentrációs zavarok, étvágytalanság, gyenge emésztés és ingerlékenység. A hosszútávú inszomnia legyengíti az immunrendszert, súlyos idegrendszeri károsodást, súlygyarapodást, emésztőszerv-rendszeri betegségeket, kiválasztási zavarokat, cukorbetegséget is okozhat, hiszen az alvás nem luxus az emberek életében, hanem egy olyan élettani folyamat, amely nélkülözhetetlen a szervezet, a teljes test és lélek fejlődése, regenerálódása érdekében.

Fotó: Pinterest


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X