Főoldal > EGÉSZSÉG > Tudd meg, mit tesznek az alvásszakértők, ha nem tudnak aludni!

Tudd meg, mit tesznek az alvásszakértők, ha nem tudnak aludni!

agyálmatlanságalvásalvászavarnyugalompihenés
0

Írta:

Nem jön álom a szemedre? Ne görcsölj, lesd el és alkalmazd a legtutibb trükköket!

Ha végre eljön a megérdemelt szunyókálás ideje, nincs is annál bosszantóbb, mint amikor egyszerűen nem jön álom a szemünkre. Figyelj arra, hogy este már ne fogyassz koffeint, és egy órával lefekvés előtt száműzz minden elektromos berendezés használatát, a mobilodat is szigorúan beleértve. Ha ennek ellenére is alvásproblémákkal küzdesz, itt az ideje, hogy ellesd a legjobb trükköket.

Pihentesd az izmaid!

Az izomrelaxáció a fizikai feszültség leghatásosabb ellenszere, vallják a neurológusok. Lassan feszíts meg, majd engedd el minden izomcsoportodat 5 másodperces intervallumokban. Kezdd a lábujjaknál, és juss el egészen a fejed tetejéig. Lezárásként pedig képzeld el magad egy nyugtató szituációban. Hamarosan pedig azt veszed észre, hogy már reggel van.

Gondolj az ébrenlétre!

Elsőre elég bizarrnak tűnik, de ha azon aggódsz, hogy nem tudsz aludni, pont az ellenkezőjét kell tudatosítanod, azaz koncentrálj arra, hogy ébren vagy. Ezáltal elengeded a szorongást, és esélyt adsz az agyadnak arra, hogy kikapcsoljon. Ezt a technikát paradox szándéknak is nevezik.

Készíts egy altató smoothie-t!

A szokásos esti nasit, ami csak elnehezíti a gyomrodat, cseréld le egy smoothie-ra. Az alapja legyen natúr görög joghurt és mandulatej kombinációja, mivel mindkettő olyan alvást segítő tápanyagokat tartalmaz, mint a tryptophan, a kalcium és a magnézium. A legjobb, ha cseresznyével ízesíted, hiszen a friss tanulmányok szerint ez a gyümölcs az alvással töltött időt legalább egy órával növeli.

Iktasd be az én-időt!

Felejtsd el a nap során felhalmozódott problémákat, tisztítsd ki a fejed! Egy órával lefekvés előtt vezesd be az én-időt. Az egyszemélyes kikapcsolódás segít, hogy eltávolodj a gondoktól, és felkészítsd a szervezeted az alvásra.

Tarts kéznél egy jegyzetfüzetet vagy a naplódat!

Csökkentsd a fejedben levő zűrzavart, amely általában a leggyakoribb gátja az alvásnak, avval, hogy leírod őket. Ezt a technikát konstruktív aggódásnak hívják. Alvás előtt 2-3 órával írd le az aggodalmaid és a lehetséges megoldás(oka)t. Majd tedd be a fiókba, és hagyd is ott éjszakára.

8862576 - stock image of young woman sleeping on white bed

Végezz légzőgyakorlatokat!

A leghatásosabb altató, ha a lélegzetedre koncentrálsz. Lassítsd le a légzésed, és számold a lélegzeteid 100-tól visszafelé. Amikor elfelejted, hogy melyik számnál is tartasz, akkor már jó irányba haladsz. A hosszú, nyugodt légzés segít felszámolni a stresszel, és segíti a nyugalmi állapot elérését.

Ne engedd be a háziállatodat a hálószobába!

Tudjuk, hogy ez állatrajongóként ez igazán kényes kérdés, de hidd el, hogy kedvenced jelentősen képes megzavarni az éjszakai nyugalmadat. Az állatoknak ugyanis más a napi ritmusa, és tudat alatt is zavarni fog a mozgolódásával.

Tartsd a hálószobát hűvösen!

Az alváshoz az ideális hőmérséklet 18-20°C, de ha fázós vagy, akkor se aludj 23°C-nál melegebb szobában. Ennek az az oka, hogy a testhőmérsékletünk éjszakára lecsökken, és ez szolgáltatja az agynak a jelet, hogy ideje aludni. Egy meleg szoba tehát megzavarja ezt a természetes folyamatot.

Szabályozd napszaknak megfelelően a fényt!

A napi ritmushoz folyamatosan koordináld a megfelelő fényviszonyokat. Például ne dolgozz sötét irodában, illetve ne kapcsold fel a lámpát az éjszaka közepén. A fény jelzésértékkel rendelkezik, és a napi ritmus szerint módosul.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X