Főoldal > EGÉSZSÉG > Mit ne csinálj lefekvés előtt egy órával?

Mit ne csinálj lefekvés előtt egy órával?

agyálomalváséjszakapihenésREM fázis
0

Írta:

Mit szabad lefekvés előtt csinálni? A válasz roppant egyszerű: igazából semmit. Az az egy óra, amit az alvás előtt eltöltesz, semmiképpen se terhelje meg se az agyadat, se a testedet. Szóljon a relaxálásról, lecsendesedésről és ráhangolódásról.

 

Ne tévézz

Lefekvés előtt néhány perccel kapcsolod ki a tévét? Esetleg a hálószobádban van a készülék? Mi több, bekapcsolt tévé előtt szoktál elaludni? Semmiképpen se tedd, hiszen a filmek, műsorok képi- és hangzásvilága tutira nem a lazítás kellékei. Ha úgy alszol el, hogy az agyad néhány perccel előtte még a pörgős jeleneteket próbálta feldolgozni, egész biztosan nem lesz pihentető az alvás.

Ne egyél

A 7 óra utáni evésnek már semmi értelme, ugyanis a szervezetünk ekkor már nem tudja hasznosítani, feldolgozni a táplálékot. Feleslegesen terheljük emésztőrendszerünket, és ha közvetlenül elalvás előtt eszünk, az álmunk sem lesz éppen nyugodalmas.

Ne igyál

A folyadékbevitel nagyon fontos, a minimum 3 liter vizet lehetőleg egyenletesen elosztva, napközben idd meg. Az alvás előtti órában már tilos és felesleges inni, és a mosdólátogatás miatt az éjszakai felkelés is garantált így.

Ne sportolj

A sportnak a test felfrissítéséről, a plusz energialöketről kell szólnia. Ha közvetlenül alvás előtt mész futni, csak összezavarod a szervezetedet, és nehezen is tudnak megnyugodni az izmaid. A legideálisabb, ha reggel mozogsz, de ha túl korán kell kelned egyébként is, akkor közvetlenül munka után iktasd be az testedzést.

elalvas2.jpg ()

Ne netezz

Ugyanúgy, ahogy tévézés közben, az interneten való böngészés közben is rengeteg inger éri az agyadat. Persze ezt nem olyan könnyű betartani, hiszen a tabletek, okostelefonok világában bárhol és bármikor felmehetsz a világhálóra. Talán visszatartó erő lehet, ha éjszakára kikacsolod a wifit. Hidd el, hogy az elektroszmog kivételével semmi másról nem kell lemondanod az éjszaka közepén.

Ne dolgozz

Hazaviszed a munkát, vagy csak éppen nincs máskor időd a másodállásodra, csak éjszaka? Néha-néha még belefér, de ha ebből rendszert csinálsz, egészséged bánhatja. Ha lehet, az otthonod ne a munkáról, hanem a feltöltődésről szóljon. Így az alvásproblémáidat is megelőzheted.

Akkor mit csinálj?

Amíg alváshoz készülődsz, indíts el egy relaxációs zenei összeállítást.
Szépítkezz: tegyél fel egy pakolást, lakkozd ki a körmödet, csinálj csupa olyan dolgot, ami örömöt okoz és egyúttal ki is kapcsol.
Beszélgess a pároddal, találjatok ki közös programokat.
Gondold végig a holnapi teendőidet.
Bújj az ágyba és olvass: mindegy, hogy magazint vagy könyvet, a lényeg, hogy szórakozz jól.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X