Főoldal > DIÉTA > 5 étel, amit jobb, ha elkerülsz elalvás előtt

5 étel, amit jobb, ha elkerülsz elalvás előtt

alkoholéjjelelalvásételzsír
0

Írta: and

Semmi szükség rá, hogy megtagadj magadtól egy kis késő esti nassolnivalót, ha éves vagy, de ha már így alakult, csináld okosan!

Ha tiltólistás ételeket fogyasztasz ilyenkor, nem csak rosszul fogsz aludni, hanem egy csomó felesleges kalóriát is beviszel a szervezetedbe, amely lerakódott zsír formájában fog gúnyosan visszamosolyogni rád.

A legközelebbi éjszakai hűtőszekrény-búvárkodás alkalmával ahelyett, hogy magadhoz vennéd az első legízletesebbnek látszó ételt a frigóból, inkább keress tovább, ha szerepel a következő 5 típusú ételcsoportban. El is mondjuk, hogy miért!

Zsíros ételek

A zsíros, nehéz ételektől nem csak nehezebben fog indulni a másnap reggel, de a gyomrodat is túlterheled: megnehezíted a dolgát és lassabb lesz az emésztésed. Ezért este inkább maradj távol a gyorséttermektől, lefekvés előtt már ne fogyassz diót, fagylaltot vagy extra sajtos nassolnivalókat.

Magas szénhidrát- vagy cukortartalmú élelmiszerek

Sokan kívánunk egy kis édességet álmosan, lefekvés előtt, amitől majd boldogan alszunk el, de egy hatalmas szelet csokitorta csak felturbózza az vércukorszintet. Így pont az ellenkező hatást éred el: a plafonra fogsz pislogni ahelyett, hogy az édes álmodat aludnád. Kerüld tehát a tortákat, süteményeket és egyéb desszerteket, a kekszet, a rágcsálnivalókat, de még a fehér kenyeret is. Inkább majszolj el egy mézédes almát.

alma2.jpg ()

Vörös hús és egyéb fehérjék

Mint a zsíros falatok, a vörös húsból készült ételek is megülnek késő este a gyomrodban. Alvás közben képtelen lesz megemészteni. Sőt, egy nagy szerelt csirke- vagy sertéshússal is ugyanezt a hatást éred el. Nem kell teljesen lemondanod a fehérjéről éjjel, csak kis adagokban fogyaszd a megfelelő fajtát: válassz inkább egy pohár joghurtot vagy néhány szelet pulykamellsonkát.

Fűszeres ételek

Bár sok fűszer egyben természetes gyógyszerként is funkcionál több betegség ellen, de késő este már bánj velük csínján! A fűszeres, borsos ételekkel elronthatod a gyomrodat, arról nem is beszélve, hogy ezek az ételek serkentik az érzékeidet, így sokkal nehezebben tudsz majd elaludni.

Nagy adagok

A késő esti nassolás nem egyenlő a késő esti étkezéssel! Ha az ilyenkor bevitt táplálék kalóriaértékét 200 alatt tartod, semmilyen problémád nem lesz az elalvással és az emésztéssel sem. Próbáld meg betartani ilyenkor is ugyanazokat az egészséges táplálkozási szokásokat, amiket a nap folyamán is.

Hogy mit érdemes a felsoroltak helyett enni? Kis adagokban könnyű ételeket, így megszűnik a sóvárgás. Figyelj oda, hogy édeset vagy sóst kívántál meg éppen, és úgy válaszd ki a maximum 200 kalóriás csemegét. Ne feledd, korlátozd az alkoholfogyasztást is, mert a túl sok ital ébren fog tartani egész éjjel!

 


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X