Főoldal > EGÉSZSÉG > Böjtölést választottad?Könnyebb lesz, ha nem koplalsz

Böjtölést választottad?Könnyebb lesz, ha nem koplalsz

böjtdiétakoplalás
0

Írta:

Ha szeretnénk a súlyfeleslegünktől megszabadulni, nem biztos, hogy a legcélravezetőbb, ha kínkeserves koplalásba kezdünk.

Böjt és böjtölés között is óriási különbség van. Mindenesetre a szakemberek szerint jobban járunk, ha nem koplalunk, mert minél többféle ételt vonunk meg magunktól, annál nehezebb betartani az előírásokat, és annál több kilót szedünk vissza, miután a diéta végeztével visszaállunk a szokásos étrendünkre.

Ha már böjtölés…

Napjainkban a legnépszerűbb böjtölési forma a 16/8-as módszer. Ennek lényege, hogy 8 órán keresztül (általában délelőttől délutánig) bármilyen táplálékot lehet enni, az azt követő 16 órában viszont (amibe általában az éjszakai alvás is beletartozik) koplalni kell. Ennek egy alternatív változata a 14/10-es diéta, melyet Emily Manoogian, a kaliforniai Salk Insitute kutatója vizsgált. A szakember úgy találta, hogy az efféle módszerek eredményes fogyáshoz vezetnek, csökkentik a vérnyomás- és koleszterinszintet, és jobb alvást is garantálnak.

A váltott napos módszerrel szemben a 16/8-as vagy 14/10-es időszakos böjtölés előnye, hogy remekül idomul a test biológiai órájához. Egy idő után a szervezet rááll egy ritmusra, előre tudja, hogy mikor jön az evés, illetve a koplalás ideje, ezért nem esik nehezére betartani az időszabályokat.

Nem hangzik rosszul, igaz?

via

(címlapfotó: unsplash)


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X