Főoldal > EGÉSZSÉG > Ebben az időpontban a legjobb elaludni

Ebben az időpontban a legjobb elaludni

alvásegészség
0

Írta:

A túl korai és a túl késői lefekvés sem jó az egészségünknek.

Este 10 és 11 óra között a legideálisabb ágyba kerülni, derül ki egy új tanulmányból. Az MTI azt írja, az eredmények szerint azoknál jelentkeznek a legritkábban szív- és érrendszeri betegségek, akik ebben az időszakban fekszenek le aludni.

A kutatásvezetője elmondja: a testnek egy 24 órás periódusokban működő belső órája van, ez a cirkadián ritmus, amely a test és a psziché működését szabályozza. Bár ebből a kutatásból nem lehet ok-okozati következtetéseket levonni, a szakemberek szerint a túl korai és túl késői lefekvés is nyilvánvalóan negatív hatással van a cirkadián ritmusra, és így negatív hatással a szív- és érrendszer egészségére.

A European Heart Journal – Digital Health című tudományos lapban megjelent vizsgálat során a megfigyelt átlagosan 5,7 év alatt 3172 embernél jelentkezett szív- és érrendszeri betegség. Azt is megállapították, hogy azoknál léptek fel a legritkábban ilyen betegségek, akik rendszeresen este 10 és 11 óra között fekszenek le aludni.

A tanulmányban azt is feszegetik, hogy azok, akik este 11 és éjfél között kerülnek ágyba, 12 százalékkal nő meg a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázata, a csak éjféltől kezdődő alvás viszont már 25 százalékkal növeli meg. Ugyanakkor azoknál is 24 százalékkal növekszik az ilyen jellegű betegségek rizikója, akik már este 10 óra előtt lefekszenek.

Persze nyilván ne ettől várd a csodát, hiszen fontos, hogy emellett odafigyelj arra, hogy rendszeresen mozogj, és minél több egészséges ételt fogyassz.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X