Főoldal > EGÉSZSÉG > Biztonságos meginni az állott vizet?

Biztonságos meginni az állott vizet?

egészségvízivás
0

Írta:

Akár hisszük, akár nem, a vizet sem lehet bármeddig tartogatni, főleg nem egy pulton hagyott pohárban.

Ha kint hagyunk a pulton vagy az asztalon egy pohár vizet, azt hihetnénk, hogy semmi nem történik vele, és még napokkal később is ugyanolyan marad. Ez azonban nem így van, igen sok minden végbemegy egy magára hagyott pohár vízben.

Elsősorban érezhetjük rajta már akkor is, ha egy nappal később belekortyolunk, hogy nem ugyanolyan íze van. Persze ez nem erőteljesen rossz íz: itt annyi történik, hogy a levegőben lévő szén-dioxid rekacióba lép a vízzel, és megváltoztatja a kémhatását.

A glass of water served on the coffee table next to a bottle of water in the living room at home. Healthy lifestyle and stay hydrated

Azonban az, hogy biztonságos-e még az állott víz, az nem is azon múlik, hogy meddig hagyjuk kint, hanem azon, hogy korábban beleittunk-e. Ugyanis, ha korábban érintkezett már a szánkkal a folyadék, akkor valószínűleg mikroorganizmusok kerültek bele. Ezek pedig fény és meleg hatására elkezdenek szaporodni. Az ilyen vízből pedig már nem érdemes inni.

Ezt megelőzendő mindig mossuk el a poharakat, kifejezetten a peremüket, mert ez lehet az edények legkoszosabb része.

A műanyag palackkal sem járunk jobban, ugyanis a hosszan benne hagyott vízbe beleoldódhat például a BPA nevű vegyület, ha napfénynek tesszük ki.

Forrásunk volt.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X