Gátolhatja a hasi zsír kialakulását, csökkenti a testzsírt és segíti az izomműködést is az E-vitamin.
Az E-vitamin egy antioxidáns hatású zsírban oldódó vitamin, amely nélkülözhetetlen a szervezet normális működéséhez. Az E-vitamin étrendkiegészítőként is kapható, de megtalálható még diófélékben, magvakban és egyes zöldségekben is, napi szinten 15-30 milligrammnyit érdemes belőle fogyasztani.
Hogy miért jó a szervezetnek, és miért segíti a fogyást?
Az E-vitamin pozitívan befolyásolhatja a szénhidrát-anyagcserét, ennek következtében gátolhatja például a hasi elhízást.
Az E-vitamin hatóanyagai csökkentik az oxidatív stressz okozta gyulladások kialakulását, ezzel fellépve például a cukorbetegség és az elhízás ellen. Véd a nem alkoholos zsírmáj kialakulása ellen, vagy enyhítheti annak tüneteit. Jótékony hatással van a máj működésére, és pozitív hatást gyakorol a test vérzsírszintjére, valamint segítik az izmok működését is.
Egyes kutatások bizonyították, hogy az E-vitamin hiánya és az elhízás között is van összefüggés, a kórosan elhízott férfiak és nők szervezetében is látványosan alacsony volt az E-vitamin szint. A Femina cikke szerint azoknál az inzulinrezisztens betegeknél, akik 8 hétig szőlőmagolajat fogyasztottak, csökkentek a lévő gyulladások, és enyhültek a betegséggel járó tünetek is.
Hogy mi mindenben találod meg természetesen az E-vitamint?
A mandula, a mogyoró, a fenyőmag és a napraforgómag egyaránt E-vitaminban gazdag ételek, de megtalálod a natúr zabpehelyben, az avokádóban sőt, még a margarinban is, ha pedig nyaralsz, ne feledd, hogy a tenger gyümölcsei is bőségesen tartalmaznak E-vitamint.