Főoldal > EGÉSZSÉG > Veszélyes lehet az egészségre, ha ez alá a hőfok alá kapcsolod a klímát

Veszélyes lehet az egészségre, ha ez alá a hőfok alá kapcsolod a klímát

egészségklímalégkondi
0

Írta:

A légkondi nagy segítség lehet az ilyen rekkenő hőségben, de egyrészt nem nyújt megoldást mindenre, másrészt akár még káros is lehet az egészségre.

Egy németországi kutatás keretében megvizsgáltak 500 embert, hogy miként reagáltak az iroda változó hőmérsékletére (16 és 32 fok között), illetve a meleg vagy hideg mennyire volt hatással az egyes feladatok elvégzésére.

Nemek közti különbség

A férfiak és a nők nem ugyanúgy reagálnak a körülöttük lévő környezet hőmérsékletváltozásaira. A melegebb irodákban a nők például jobban teljesítették a matematikai és szóbeli feladatokat, miközben a férfiak épp ellenkező tendenciát mutattak.

A hidegebb nem mindig jobb

Egy másik (amerikai) kutatás pedig arra mutatott rá, hogy az irodai hőmérséklet túlzott csökkentése romló produktivitáshoz vezethet. 25 fokos környezetben a tesztalanyok végigdolgozták a munkaidejüket, és a gépelés során csupán 10 százalék volt a hibaarányuk. Ezzel szemben a 20 fokos irodában dolgozók csupán a munkaidő felében gépeltek, 25 százalékos hibaaránnyal.

Egy hideg helyiségben a munkavállalók fáznak, ezért energiáik egy részét arra használják, hogy melegen tartsák a testüket, ezzel rontanak a koncentrációjukon és a kreativitásuk is satnyul.

Igazítsuk a kinti világhoz

Attól függetlenül, hogy kint milyen az idő, sose tekerjük drasztikusan alacsonyra a termosztátot: a maximális különbség a kinti és a benti hőmérsékletek között 8-10 fok legyen. Ezt a különbséget még jól viseli a testünk. Tehát például egy olyan kánikulai napon, amikor kint 36 fok van, akkor az ideális benti hőfok valahol 28-26 fok között van. Átlagos napokon pedig nem ajánlott 20 fok alá kapcsolni a berendezést. A kitartóan hideg környezet megfázáshoz és akár ízületi problémákhoz is vezethet.

Forrásunk volt.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X