Te sem tudod megállni, hogy ne egyél többet egy szelet pizzánál? Most lerántjuk a leplet arról, hogy ezt a jelenséget mivel magyarázza a tudomány.
Egy 2021-es kutatás során 500 önkéntes bevonásával gyűjtöttek adatokat, és mint azok elemzéséből kiderült, a tanulmány során megvizsgált 35 étel közül a pizza bizonyult a leginkább addiktívnak. A Psychology Today oldal szerint, ebben az étel két összetevő játszik fontos szerepet: a liszt és a sajt.
A legtöbb közkedvelt élelmiszer finomított szénhidráttartalma nagyon gyorsan bekerül a véráramba szőlőcukor, avagy glükóz formájában. Ezt a folyamatot továbbá mlg a zsír is segíti. ez az oka annak, hogy nagyon szeretjük az olyan termékeket, amelyek lisztet és zsírt tartalmaznak.
Igen, pontosan ilyen étel a pizza is!
És, ha ez még nem lenne elég. A sajt emésztésekor egy úgynevezett kazomorfin nevű anyag szabadul fel, amely képes az agy ópiátreceptoraihoz kötődni, ezáltal éppúgy nyugtató hatással bír, mint a heroin és a morfium.
Ezenfelül agyi képalkotó vizsgálatokból az is kiderült, hogy azok szervezetében, akik gyakran esznek gyorsételeket, előbb-utóbb tolerancia alakul ki az említett ételekkel szemben szemben. Emiatt egyre többet és többet kell enniük ahhoz, hogy a sóvárgást csillapítani tudják.
Ha szeretnél megszabadulni a kísértéstől, akkor a szendvicsekben remek alternatíva lehet a sajt helyett az avokádó, salátákban pedig a diófélék és a mogyoróvaj.