Ezek a leghatásosabb rákellenes diéták.
A növények gazdagok rákellenes hatóanyagokban, és kevesebb zsírt, több rostot tartalmaznak. Ezek az összetevők támogatják az immunrendszert , ezáltal hozzájárulnak az egészség védelméhez. Rákellenes diéták túlnyomórészt növényi alapú táplálkozást javasolnak, melynek középpontjában a gyümölcsök, zöldségek, hüvelyesek, teljes kiőrlésű gabonák és magvak állnak.
A legkevésbé feldolgozott élelmiszerek a legjobbak, hiszen ezek megőrzik értékes tápanyagaikat. Érdemes a tányérunk 2/3-át zöldségekből, gyümölcsökből és gabonákból megtölteni, míg a húsok és tejtermékek csak a 1/3-át foglalják el. Ne szükséges vegetáriánussá válnod, csupán a teljes értékű ételekre kell fókuszálnod.
Fogyassz nyers zöldségeket, hogy a legtöbb vitamin és ásványi anyag hasznosuljon. Főzés során gőzölve, kevés vízzel készítsd el őket, hogy megőrizd tápanyagaikat.
Továbbá fontos, hogy alaposan mosd le a zöldségeket, és amikor csak lehetséges, válassz biotermékeket.
Figyelj a feldolgozásra! Kerüld a füstölt és tartósított húsokat, az égett ételeket, valamint a penészes ételt, amely aflatoxint tartalmaz, rákkeltő anyagot.
Alacsonyabb hőmérsékleten főzés és sütés (240 fok alatt) segít elkerülni a zsiradékok rákkeltővé válását. Ráadásul az olajat száraz, hűvös helyen tárold, hogy elkerüld az avasodást.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |