Főoldal > DIÉTA > 5 jótékony hatás, amit nem tudtál a karfiolról

5 jótékony hatás, amit nem tudtál a karfiolról

antioxidánsfogyásfogyókúrakarfiolrákrákellenesrosttáplálkozásvitaminzöldségzsírégetés
0

Írta:

Felejtsd el a rántott karfiolt! Ez a szuper zöldség, számtalan módon elkészíthető – lehet pizza alap, vagy helyettesítheti a krumplipürét – sőt nyersen és párolva is fogyasztható. Megéri, mert fontos tápanyagokat tartalmaz, beleértve a vitaminokat, ásványi anyagokat, és antioxidánsokat.

1. Véd a rák ellen

A karfiol szulforafánt tartalmaz, ami egy kéntartalmú vegyület. Ez az anyag képes elpusztítani a rákos őssejteket, ezáltal pedig lassítja a tumor növekedését. A karfiolban megtalálható izocianátok is rákellenes hatásúak. De azt is kimutatták, hogy a karfiol a kurkuma hatóanyagával, a kurkuminnal együtt segíthet megelőzni és kezelni a prosztatarákot. A szulforafán pedig csökkentheti az emlődaganatok kialakulását a nők esetében.

2. Javítja a szív egészségét

A karfiol fogyasztása jelentősen javítja a vérnyomást és a vese funkciókat is, de egészségesebben tartja az érrendszert, védi a szívizom működését. Gazdagon tartalmaz gyulladáscsökkentő tápanyagokat, a fogyasztása ezért fontos a gyulladások kontrollálásában. Emellett immunrendszer védő szerepeket is ellát.

3. Gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban

Utóbbi nem is csoda, hiszen nagyon nagy a vitamintartalma. Egy adag karfiol a napi ajánlott C-vitamin mennyiség háromnegyedét tartalmazza. Továbbá jó forrása a K-vitaminnak, különféle fehérjéknek és ásványi anyagoknak: tiamin, riboflavin, niacin, magnézium, foszfor, B6-vitamin, folsav, pantoténsav, kálium, és a mangán is megtalálható benne.

20332680 - cauliflower

4. Segíti a testsúly csökkentését

A C-vitamin tartalmának köszönheti, hogy kulcsfontosságú szerepe van a zsírégetésben. A karfiol folsavat is tartalmaz, ami ugyancsak segíti a fogyást. Egy csésze karfiol körülbelül 30 kalóriát tartalmaz, és mivel nem tartalmaz keményítőt, ezért korlátlan mennyiségben fogyasztható. Sőt olyan enzimeket aktivál a májban, amik méregtelenítésre is kiválók, így a salakanyag gyorsabban távozik a szervezetedből.

5. Javítja az agy működését

Fogyasztása mérsékelheti a korral járó memóriacsökkenést. Fontos forrása a kolinnak, egy B-vitaminnak, amelynek ismert szerepe van az agy fejlődésében. A kolin-bevitel a terhesség alatt rendkívül feljavítja az agy aktivitását. De javítható vele a tanulási képesség és a memória is.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X