Így legyen egészségesebb az étrended!
A tápláló ételek fogyasztásának alapja a bőr és a héjmegőrzése.
A gyümölcsök és zöldségek héja megvédi a bennük lévő értékes vitaminokat és tápanyagokat. Éppen ezért érdemes hámozatlanul, jól megmosva fogyasztani, mert így például a krumpli 50%-kal több káliumot, míg a répa 25%-kal több falcarinolt tartalmaz. Ezen kívül megspórolhatjuk a hússal való pepecselést a hámozás során.
A közismerten egészséges magok helyett a csírák magas fehérjetartalmuk mellett több vitamint is tartalmaznak. A fűszerek a táplálkozásunk fontos elemei, mint például a fekete bors, amely serkenti az emésztést, vagy a petrezselyem, ami jótékony hatással van a vérképzésre.
Használatukhoz érdemes frissen felaprítani őket, hogy megőrizzük a tápanyagokat.
A zöldségek és gyümölcsök tápanyagtartalmának megőrzése érdekében párolva, nyersen érdemes fogyasztani őket. A főzővíz felhasználása is javasolt, hiszen a benne oldott tápanyagok salátákhoz és szószokhoz tökéletesek.
Az inulin, amely a banánban, póréhagymában és fokhagymában található , segíti a tápanyagok felszívódását, és jótékony hatással van az emésztésre.
A mélyhűtött gyümölcsök a fény- és nedvességérzékeny ételek könnyen veszíthetnek tápanyagtartalmukból.
Az irodában, vagy utazás közben a turmixok jó megoldást nyújtanak a vitamin és ásványi anyag szükségletünk pótlására, hiszen így az egész gyümölcsöt felhasználhatjuk.
A zsírok sem károsak, hiszen az olíva- és repceolaj, valamint a halban és dióban található telítetlen zsírsavak jótékony hatással vannak az egészségünkre.
Kreatív megoldásként salátákhoz használhatunk avokádót vagy dióolajat, hogy ízletes és egészséges ételeket készíthessünk.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |