Főoldal > EGÉSZSÉG > 5 jel, hogy túl sok sót fogyasztasz

5 jel, hogy túl sok sót fogyasztasz

diétaegészséges étrendtúlzott sófogyasztás
0

Írta:

Tudtad, hogy a túl sok só teljesen tönkreteheti a szervezeted? A következő figyelmeztető jelek felismerésével viszont még idejében kiküszöbölheted a bajt!

1. Nehezen gondolkodsz

Egyre nehezebben jutnak eszedbe a szavak és sokszor elfelejted, hová teszed a kulcsodat? Egy 2011-es tanulmány szerint azok az emberek, akik az átlagosnál több sót fogyasztanak, rosszabb kognitív képességgel rendelkeznek – ez pedig a kor előrehaladtával egyre csak súlyosbodni fog.

2. Sok vizet iszol

A magas sótartalmú ételek (pl. chipsek, szószok, krékerek, gyorséttermi kaják) szomjassá tesznek, mert felborítják a szervezetedben lévő folyadékegyensúlyt. Ezt csak az egészségtelenül sós ételek mellőzésével tudod kiküszöbölni.

31230592 - gorgeous latin athlete drinking water from a bottle outdoors

3. Különös helyeken izzadsz

Az izzadás önmagában egy egészséges folyamat, ám ha egyre többször veszed magadon észre, hogy a megszokottól eltérő helyeken (pl. az álladon, az arcodon, a nyakadon stb.) és eltérő időpontban (pl. korán reggel, felkelés után) kezdesz izzadni, nagy valószínűséggel több sós élelmiszert eszel a kelleténél.

4. Veseköved van

A vesekő kialakulásának egyik fő oka a túlzott só- vagy a túlzott fehérjefogyasztás. Amennyiben fájdalmat érzel a derekad tájékán, a veséd körül, mielőbb keress fel egy orvost és egy dietetikust, akik segítenek az alacsony sótartalmú étrend kialakításában!

5. Magas a vérnyomásod

A napi ajánlott maximális sófogyasztás 1,500 mg, ám a gyorséttermeknek és a gyorsfagyasztott élelmiszereknek köszönhetően nem ritka, hogy ennek kétszeresét visszük be a szervezetünkbe. Ez a mennyiség már bizonyítottan emeli a vérnyomást, tehát próbálj meg minél egészségesebben étkezni!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X