Főoldal > DIÉTA > 5 hiba a fehérjefogyasztásban

5 hiba a fehérjefogyasztásban

diétaétkezésfehérjefehérjefogyasztásfogyásproteinproteinbevitel
0

Írta:

A fehérje a kulcsa annak, hogy egy erősebb, fittebb, elégedettebb önmagad lehess, de csak akkor, ha megfelelően fogyasztod. Sajnálatos módon azt kell mondanunk, a legtöbb nő nem megfelelően fogyasztja a fehérjét.

1. Nem párosítod az edzés utáni fehérjét szénhidráttal

Az edzés, főleg a magas intenzitású, az izomrostokat sértheti. Egy regeneráló és ásványi anyaggal teli növényes ital segítheti a rostok újraépítést. Amíg a fehérje abban tud segíteni, hogy az izomrostokat újraépítse, regenerálja, addig a szénhidrát ahhoz kell, hogy ezt a fehérjét a szervezetedben eljutassa oda, ahol éppen szükség van rá. Az atléták körében nagyon népszerű az alacsony zsírtartalmú csokis tej edzés után. Pont ezért: fehérje és szénhidrát kombinációja.

2. Nem viszel be minden étkezésnél fehérjét

Ha olyan vagy, mint a legtöbb nő, a fehérje nagy részét este vagy éjszaka viszed be.  Zabkása reggelire, saláta ebédre, egy nagy szelet hús vacsorára. Még ha úgy érzed, az izmaid nem is szenvedik a fehérje hiányát, az energiaszinted valószínűleg igen. A fehérje abban is segít, hogy stabilizálja a vércukorszinted, így segít elkerülni, hogy délután 3-kor felfald a hűtőt. Próbálj meg figyelni rá, hogy minden étkezés során vigyél be 20-30 gramm fehéréjt!

feherjetevhit2.jpg ()

3. Azt gondolod minden étkezésnél „teljes” fehérjét kell kapnod

A növényi alapú fehérjékből hiányzik egy a 9 esszenciális aminosavból, ezért hívják ezt „hiányos” fehérjének. Tehát ahhoz, hogy minden étkezésed „teljes” fehérjét tartalmazzon, a „hiányos” fehérjét párosítanod kell valamivel. Sok vegetáriánus azt mondaná erre, hogy unalmas és nehézkes. A szakértő szerint pedig felesleges. Ha eleget eszel a növényi fehérjéből, nincs rá szükség, hogy minden étkezésnél megkapd mind a 9 aminosavat.

4. Mindig ugyanabból viszed be a fehérjét!

Habár nincs minden étkezésnél szükség mind a 9 aminosavra, nagyon fontos, hogy a diétád során mindet biztosítsd a szervezetednek. A fehérjében nem csak fehérje van: különböző vitaminok és ásványi savak, zsírok és szénhidrátok is megtalálhatók benne. Meg kell találnod a változatos beviteli forrást ahhoz, hogy egészséges és karcsú maradj: egyél húst, tejtermékeket, magas fehérjetartalmú zöldségeket és olajos magvakat változatosan.

5. A shake-ekre és fehérjeszeletekre támaszkodsz!

A boltban vásárolható smoothie-k, fehérjeszeletek, shake-k sok cukrot tartalmaznak, és nem tartalmaznak elegendő fehérjét. Néhány nem jobb egy cukorkánál sem. A legtöbb tele van nehezen kiejthető összetevőkkel. Nem kell nagy kémiai jártasság ahhoz, hogy tudjuk, ezek rosszak. Próbáld meg igazi ételekből bevinni a fehérjét, amennyire csak lehetséges: magok, görög joghurt, keménytojás. A shake-eket és fehérjeszeleteket pedig csak kiegészítésként fogyaszd, és válassz belőlük cukormentes változatot.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X