Főoldal > DIÉTA > Töltsd fel magad fehérjével – Ezért egyél sajtot!

Töltsd fel magad fehérjével – Ezért egyél sajtot!

diétaétkezésfehérjefehérjebevitelfehérjedúsfogyásgasztrosajttáplálkozás
0

Írta:

A sajt az egyik legfontosabb élelmiszerünk, amely nagy mennyiségben tartalmazza az élethez oly nélkülözhetetlen anyagokat, mint a fehérjék, a zsírok, az ásványi anyagok, nyomelemek és a vitaminok.

Jelentős fehérjetartalom

A sajt táplálkozás-élettani értékét elsősorban fehérjetartalma adja. Az ember mindennapos teljesítőképességében jelentős szerepet játszik a táplálékkal felvett fehérje értéke. A sajt tartalmazza az összes lényeges, életfontosságú aminosavat. 10 dkg sajttal egy felnőtt ember napi fehérjeszükségletének 35-45 százaléka fedezhető. A tejfehérje – könnyű emészthetősége miatt -, különösen fontos az olyan tevékenységeknél, amelyek szellemi erőfeszítéssel párosulnak, mivel a sajtban lévő aminosavak többek között a központi idegrendszer megfelelő működésében játszanak fontos szerepet. A natúr sajtok fehérjetartalma 100 g sajtra számítva 18-31 g közötti. Az ömlesztett sajtok valamivel kevesebb, 12-26 g fehérjét tartalmaznak.
A sajt kiváló forrása a szervezetünk számára oly nélkülözhetetlen telítetlen zsírsavaknak. 10 dkg sajt elfogyasztásával az ember napi zsírszükségletének kb. 10-15 százalékát fedezi. Alacsony szénhidráttartalmát kizárólag a benne lévő kis mennyiségű tejcukor – laktóz – adja. A sajtok szénhidráttartalma azért kicsi, mert a bennük található tejcukor már nagymértékben lebomlott tejsavvá.

Gazdag ásványianyag-forrás

A sajtfajták ásványi anyagokban való gazdagságukkal is kitűnnek. Első helyen a kalcium áll. 10 dkg lágy sajt elfogyasztásával már a napi kalciumszükséglet 30-40 százaléka, 10 dkg kemény sajttal már akár a 100 százaléka is, a foszforszükségletnek pedig 12-20, illetve 40-50 százaléka fedezhető sajtfajtától függően. A sajtban található ásványi anyagok közül még fontos megemlíteni a nátriumot, káliumot, kloridot és a magnéziumot. Nyomelemek közül a vas és a cink emelhető ki.

Kinek ajánlott?

Életkortól függetlenül mindenkinek az étrendjében legyenek tejtermékek, köztük sajtok. Ez alól azok a betegek kivételek, akik valamilyen ok (pl. fehérjeallergia, fenilketonuria) miatt nem, vagy csak szigorúan meghatározott mennyiségben fogyaszthatnak sajtot. Az egészségmegőrző étrendben naponta legyenek zsírban szegényebb tejtermékek. Sovány vagy félzsíros, illetve “light” sajtfélék is beszerezhetők, amelyekkel a zsír- és energiafelvétel korlátozható.

sajt2.jpg ()

A sajtok kezelése

A hazavitt sajt is tovább él, érik, így nem mindegy az otthoni tárolása sem. Melegben túlzottan felgyorsulhat az érése, míg a nagy hidegben megkeseredhet. Bár minden sajt kicsit mást igényel, de hosszabb távú tároláshoz az 5-6 Celsius körüli hőmérséklet általában megfelelő. Az eredeti tömböket megbontva, felvágva tárold, ami a vágási felület fokozott védelmét kívánja, tehát mindig csomagolva tedd a hűtőbe.

Ételekhez, italokhoz

A sajtfogyasztás kultúrája hazánkban egyre jobban terjed, de még mindig nem az igazi. A fellendülésért sokat tettek a borászatok, a borfogyasztás egyre növekvő népszerűsége, hiszen ehhez az italhoz elengedhetetlen a sajtfalatkák jelenléte. Az éttermekből sem hiányoznak a sajttal töltött ételek, de teret nyernek a grillezett sajtok is. Ezeket salátával, zöldségekkel bármikor, nyugalommal fogyaszthatod. 

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X