Főoldal > EGÉSZSÉG > Ezért éri meg otthon sajtot készíteni

Ezért éri meg otthon sajtot készíteni

egészségfehérjesajtsajtkészítéstejtejtermék
0

Írta:

Hogyan lehetünk profi sajtkészítők?

Imádod a friss sajt illatát és ízét? Ha legszívesebben végigkóstolnád a termelői piacok teljes sajtkínálatát és szívesen megtanulnád, hogyan készítheted el a legfinomabb sajtokat, akkor érdemes lenne professzionális szintre emelni  a tudásod!

A sajtkészítés egy bárki által megtanulható szakma, ha imádsz kísérletezni, új ízeket felfedezni, vagy ha éppen a kézműves sajtok a gyengéid! Persze, az sem árt, ha elhívatott vagy és van energiád végigkísérni a több órás munkafolyamatokat!

De miért is jó házilag készíteni a sajtot?

Egyrészt, mert így tudod, hogy miből van. Egészséges alapanyagokkal dolgozhatsz, amelyeket Te választasz ki és szerzel be. Az üzletekben kapható sajtok egy része sok olyan adalékanyagot tartalmazhat, amelyre nincs szüksége a szervezetednek. Ha tudod, honnan származik a tej, biztos lehetsz a minőségben is. Érdemes tehát egy kis kutatómunkát végezni, és találni egy olyan gazdaságot vagy piacot a közelben, ahol friss, házi tejet vásárolhatsz. „Ha Te magad készíted a sajtot, annyifélét próbálhatsz ki, amennyit csak szeretnél, szokatlan és izgalmas ízekkel, fűszerekkel – és ha elég gyakorlatot szereztél egy sajtkészítő tanfolyamon -, különféle technológiákkal is kísérletezhetsz”- árulta el Lázár Imre, a Focus Oktatóközpont vezetője.  Ráadásul nem kell ezentúl azon törnöd a fejed, hogy mit adsz ajándékba a szeretteidnek. A kézműves sajt olyan meglepetés, ami garantáltan sikert arat szinte mindenkinél, ráadásul  – a sokadik doboz bonbonnal ellentétben –  biztosan elfogy. „Ha több sajtot készítesz, mint amennyit elfogyaszt a család, el is cserélheted más kézműves termelőkkel, ha pedig a sajtkészítés több, mint hobbi, vállalkozást is indíthatsz. A tanfolyamon az “Élelmiszeripari vállalkozások működtetése” nevű modulban sok hasznos gyakorlati ismeretet szerezhetsz arról, hogyan indítsd el a saját céged.

Hogyan lehet valakiből sajtkészítő?

Az élelmiszeripari tanfolyamokon a technológia ismerete mellett legalább olyan fontos, hogy a higiéniai szabályok betartásának módját is megtanuld. A hűtés folyamata és a műhelyed tisztán tartása alapvetően fontos, hiszen a fogyasztók egészsége a tét. “A hallgatóink élelmiszer-biztonsági  és élelmiszer-higiéniai ismereteket is szereznek, és ez lehet, hogy unalmasnak hangzik, de nagyon fontos” – hangsúlyozza a Focus Oktatóközpont vezetője. „A tanfolyamok itt úgy épülnek fel, hogy az elméleti rész mellett egy központi gyakorlati képzés is van. Itt olyan alaptudást szereznek a hallgatók, amellyel már magabiztosan mozognak az üzemben, ahol a további gyakorlati képzést megkapják. Lehet, hogy hosszabb a tanfolyam és többe is kerül, mint a “gyorstalpaló” képzések, de a cél az, hogy a résztvevők ne csak bizonyítványt, hanem használható tudást kapjanak nálunk.”
Jó, ha tudod: a sajtkészítő feladata a különböző típusú sajtok (friss, érlelt), valamint a túró technológiai műveleteinek szakszerű, önálló, gazdaságos végrehajtása a munka-, tűz-, környezetvédelmi és higiéniai követelmények maradéktalan betartásával.

Fotó: Profimedia – Red Dot

Forrás: Lifestyle Communications


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X