Főoldal > DIÉTA > A sajt segíthet a rák leküzdésében?

A sajt segíthet a rák leküzdésében?

diétaétkezésfehérjerákrákellenessajtsajtfogyasztástejtermék
0

Írta:

Egy friss tanulmány szerint a sajtban található anyagok segítenek harcolni a tumorokkal.

Nagyon sok oka van annak, amiért arra biztatunk: egyél több sajtot. Az egyik ok, hogy nagyon egészséges, finom nassolni való. A Journal of Antimicrobial Chemotherapy azonban egy számunkra eddig ismeretlen érvet tud felmutatni a sajt mellett, ez pedig nem más, mint a rákos sejtekkel való harc.

Egy a Michigani Egyetemen végzett kutatás azt bizonyította, hogy a tejtermékekben természetes úton képződő nizin nevű tartósítószer erőteljesen segít megölni a rákos sejteket és az antibiotikum-rezisztens baktériumokat is.

A kutatás során kifejezetten azt vizsgálták, hogyan hat a nizin a tumorsejtekre. A kísérleti patkányok „nizin turmixot” kaptak, ami jóval koncentráltabb a táplálékból kinyerhetőnél. Ezt az italt adták a rákos állatoknak 9 héten keresztül. Az eredmények egészen elképesztőek: úgy tűnik, a nizin elpusztította a rákos sejtek 70-80%-át.

A nizin 30 különböző rákra volt hatással, ahogy a bőrt érintő fertőzésekre is. „A mai napig nem találtak olyan baktériumot, sem emberben sem állatban, ami ellenállna a nizinnek.” – nyilatkozta Dr. Yvonne Kapila, a kutatás vezető orvosa sajtóközleményében.

A kutatók szerint a nizin szupererejét két kulcsfontosságú tulajdonságnak köszönheti: egyrészt a baktériumokat leköti, még mielőtt azok bármilyen kárt okozhatnának a szervezetben, másrészt pedig a támadó hatást, amit a baktériumok irányában gyakorol, még az antibiotikum-rezisztensekkel szemben is.

Bár az eredmények ígéretesek, a kísérletet túl kevés alanyon végezték el ahhoz, hogy biztosnak mondhassuk a nizin hatásait, még kérdéses, hogy milyen eredményeket hoz a nizin az emberi szervezetben. A következő lépés még azonban csak a rák- és baktériumölő hatás klinikai vizsgálata lesz.

Az eredmények bizakodásra adnak okot, és bár még messze van, nagy áttörést jelenthet a rákkal való küzdelemben. De amíg ez mind-mind álom, addig is nyugodt szívvel fogyassz finomabbnál finomabb sajtokat.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

diétaéhség

6 étel, amitől csak éhesebb leszel

Írta:
0

Jobb esetben csak akkor eszünk, ha éhesek vagyunk, ám ekkor sem mindegy, hogy mennyire telítő ételt választunk. Vannak olyan táplálékok, amelyekből pár falat is elég ahhoz, hogy tele legyünk, míg más étkezések után egy órával később már korog a gyomrunk.

Kövess Facebook-on!
X