Főoldal > DIÉTA > A sajt segíthet a rák leküzdésében?

A sajt segíthet a rák leküzdésében?

diétaétkezésfehérjerákrákellenessajtsajtfogyasztástejtermék
0

Írta:

Egy friss tanulmány szerint a sajtban található anyagok segítenek harcolni a tumorokkal.

Nagyon sok oka van annak, amiért arra biztatunk: egyél több sajtot. Az egyik ok, hogy nagyon egészséges, finom nassolni való. A Journal of Antimicrobial Chemotherapy azonban egy számunkra eddig ismeretlen érvet tud felmutatni a sajt mellett, ez pedig nem más, mint a rákos sejtekkel való harc.

Egy a Michigani Egyetemen végzett kutatás azt bizonyította, hogy a tejtermékekben természetes úton képződő nizin nevű tartósítószer erőteljesen segít megölni a rákos sejteket és az antibiotikum-rezisztens baktériumokat is.

A kutatás során kifejezetten azt vizsgálták, hogyan hat a nizin a tumorsejtekre. A kísérleti patkányok „nizin turmixot” kaptak, ami jóval koncentráltabb a táplálékból kinyerhetőnél. Ezt az italt adták a rákos állatoknak 9 héten keresztül. Az eredmények egészen elképesztőek: úgy tűnik, a nizin elpusztította a rákos sejtek 70-80%-át.

A nizin 30 különböző rákra volt hatással, ahogy a bőrt érintő fertőzésekre is. „A mai napig nem találtak olyan baktériumot, sem emberben sem állatban, ami ellenállna a nizinnek.” – nyilatkozta Dr. Yvonne Kapila, a kutatás vezető orvosa sajtóközleményében.

A kutatók szerint a nizin szupererejét két kulcsfontosságú tulajdonságnak köszönheti: egyrészt a baktériumokat leköti, még mielőtt azok bármilyen kárt okozhatnának a szervezetben, másrészt pedig a támadó hatást, amit a baktériumok irányában gyakorol, még az antibiotikum-rezisztensekkel szemben is.

Bár az eredmények ígéretesek, a kísérletet túl kevés alanyon végezték el ahhoz, hogy biztosnak mondhassuk a nizin hatásait, még kérdéses, hogy milyen eredményeket hoz a nizin az emberi szervezetben. A következő lépés még azonban csak a rák- és baktériumölő hatás klinikai vizsgálata lesz.

Az eredmények bizakodásra adnak okot, és bár még messze van, nagy áttörést jelenthet a rákkal való küzdelemben. De amíg ez mind-mind álom, addig is nyugodt szívvel fogyassz finomabbnál finomabb sajtokat.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X