Főoldal > EGÉSZSÉG > Kerüld el őket: ezek a legegészségtelenebb sajtok

Kerüld el őket: ezek a legegészségtelenebb sajtok

diétaegészségkalciumnátriumráksajttejtejterméktelített zsírzsír
0

Írta:

Mértékkel fogyasztva a sajt értékes részét képezheti az étrendednek, vannak azonban olyan fajták, amiktől érdemes távol tartanod magad.

Alacsony vs. magas zsírtartalmú sajtok

Vannak sajtok, melyek természetüknél fogva alacsony zsírtartalommal rendelkeznek, ilyen például a ricotta, a túró, a Pecorino Romano vagy a mozzarella. Emellett azonban szinte minden sajtnak létezik csökkentett zsírtartalmú „light” verziója. Ezek állagra sokszor kicsit gumiszerűek és hevítés hatására is máshogy reagálnak, mint a normál sajtok.

Készítéskor a kevesebb zsírt sajnos különböző adalékanyagokkal próbálják helyettesíteni, hogy a krémes állag megmaradjon. Éppen ezért nem ajánljuk, hogy light sajtokkal vásárold tele a hűtőd, inkább fogyassz természetüknél fogva alacsonyabb zsírtartalmú sajtokat, a nehezebb fajtákból pedig csak alkalmanként egyél kisebb mennyiséget. Magas zsírtartalmú sajtnak számít például a kecskesajt, a feta, a Cheddar vagy a kék sajtok. Számszerűsítve 28 gramm kecskesajt kb. 6 gramm telített zsírt tartalmaz, ami a napi ajánlott mennyiség 29 százaléka – tehát csak óvatosan!

Magas vs. alacsony nátriumtartalmú sajtok

Só valamilyen mértékben szükséges a sajt előállításához, hiszen ettől válik szilárddá a folyékony tej, ez ad neki egy speciális ízt, ráadásul a tartósságához is hozzájárul. Valamennyit tehát muszáj, hogy tartalmazzon. A puhább, „fiatalabb” sajtok azonban természetüknél fogva kevesebb sót tartalmaznak, ezért próbáld ezeket előnyben részesíteni. Ilyenek például a svájci sajtok, a Monterey Jack, a ricotta, a túró, a mozzarella vagy a francia Port de Salut. Ezzel szemben 100 gramm Roguefort például 1670 mg nátriumot rejt, ami őrületesen sok! Ugyanígy magas nátriumtartalmú a feta (100 g/1440 mg), a dán kék sajt (100 g/1220 mg) vagy a parmezán (100 g/756 mg).

+ A sajtfogyasztás rákot okoz?

Nemrégiben egy kaliforniai kutatócsoport mellrákos nők táplálkozási szokásait vizsgálta, különös tekintettel a tejtermék (tej, sajt, fagyi, joghurt, forró csoki stb.) fogyasztásukra. A kutatás meglepő eredményre jutott: azok a nők is, akik csupán napi egy adagot fogyasztottak a legnépszerűbb tejtermékekből, 50 százalékkal nagyobb eséllyel haltak meg mellrákban 12 éven belül, mint azok, akik nagyon keveset vagy egyáltalán nem fogyasztottak ebből az ételcsoportból. És sajnos egyre több tanulmány világít rá hasonló összefüggésekre… Ezért azt tanácsoljuk, hogy amennyire lehet, minimalizáld a tejtermékfogyasztásod, és pótold a szükséges kalciumot és fehérjét növényi forrásokból, mint pl. a sötétzöld színű zöldségek, a hüvelyesek, a csicseriborsó, a szezámmag, a mák, a mandula, a banán, a szója vagy a teljes kiőrlésű gabonák.

Fotó: 123 RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X