Főoldal > DIÉTA > Ezért egyél sajtot rendszeresen!

Ezért egyél sajtot rendszeresen!

fehérjefehérjebevitelsajtsajtfogyasztástejtermékzsír
0

Írta:

Légy te is rendszeres sajtfogyasztó, nem fogod megbánni!

Annyi sajtféle létezik, hogy igen kevesen lehetnek azok, akik ne találnának köztük fogukra valót. A sajt fenséges csemege, és még az ínyencebbek igényeit is ki tudja szolgálni. Emellett tele van az egészséges szervezet számára elengedhetetlen ásványi anyagokkal, vitaminokkal is. Vegyük sorra, miért érdemes rendszeresítened étrendedbe.

Bár a fogyókúrázók többsége csak ácsingózik a finomabbnál finomabb sajtok láttán,  jó tudni, hogy léteznek sovány, kalóriaszegény sajtok is. Ezeket pedig a fogyni vágyók is nyugodt lelkiismerettel ehetik. Különösen azért, mert felhasználási módjuk száma végtelen. Lehet falatozni önmagában sajttálról, borok, gyümölcsök mellé kínálni, felhasználhatjuk salátába, megsüthetjük, szószt, levest, tortát készíthetünk belőle, de hús- és tésztaételek megbolondítására, ízesítésére is kiválóak. A legnépszerűbb sajtok a teljesség igénye nélkül: a mascarpone, mozzarella, camambert, edami, trappista, parmezán, feta, márványsajt.

Gazdag fehérjeforrás

A fehérjék táplálkozásunk elengedhetetlen alkotóelemei. Izmaink olyan fehérjékből állnak, amelyeket a szervezet nem tud előállítani, ezért be kell vinnünk ahhoz, hogy egészségesek és életerősek maradjunk. Értékes fehérjéket (pl. kazeint) tartalmaznak, jóval többet, mint a legtöbb húsféle. A sajtoknál hozzávetőlegesen 20-35 százalék fehérjetartalommal lehet számolni.

, Image: 183581100, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Radko Voleman - ČIF

Bővelkedik kalciumban

A sajtok rengeteg, a szervezetünk számára nélkülözhetetlen ásványi anyagot tartalmaznak: jódot, brómot, magnéziumot. Kalciumtartalmuk is jelentős, ezért ha rendszeresen majszolsz ebből az isteni finomságból, megerősítheted csontjaidat, és még a csontritkulás kialakulásának kockázatát is csökkentheted.

Igazi vitaminbomba

A sajtoknak vitamintartalmuk is jelentős. Megtalálható bennük többek között A-, B1-, B2-, B12-, D- és E-vitamin is. Így nem csak egészségünk, de szépségünk őrei is ezek a finom tejtermékek. Már csak ezért is megéri gyakrabban tenni a tányérra, igaz?

Óvja a fogzománcot

A franciáknál bevett szokás étkezések után sajttálról falatozni. Ez nem csak egészségesebb és diétásabb szokás, mint édes süteményeket fogyasztani, de még a fogaknak is jót tesz. A sajt ugyanis meggátolja a fogzománcot megtámadó szájüregi savak kialakulását, megakadályozva ezzel a szuvasodást.

Akiknek nem ajánlott

Legyenek óvatosak a sajtfogyasztást illetően a szív- és érrendszeri betegek, magas vérnyomásban szenvedők, illetve a veseelégtelenséggel küzdők is. A tejfehérjére érzékenyek nem ehetnek sajtot, a laktózérzékenyek pedig csak hosszan érlelt, tejcukrot már nem is tartalmazó sajtokat fogyaszthatnak.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X