Főoldal > EGÉSZSÉG > Ez teszi a testeddel a naspolya

Ez teszi a testeddel a naspolya

gyümölcsjótékony hatásnaspolya
0

Írta:

A naspolya, az almához és körtéhez hasonló gyümölcs, rengeteg jótékony hatással bír.

A naspolya, a meleg tájak gyümölcse, különösen a nyár vége felé válik fontossá a vitaminokban gazdag étrendben. Az almának és a körtének rokona, így kifejezetten ajánlott a fogyasztása a védekezőrendszer egészségének megőrzése érdekében. Eredete egyes források szerint Japánra vezethető vissza, de Kína is részt vett a felfedezésében.

Ma már Európában is népszerű gyümölcs a naspolya

Az éretlen naspolya kemény és élvezhetetlen, de érlelés után lágyabb lesz, héja pedig pergamenszerűen elválik a gyümölcsről, így fogyasztásra kész.

Magas tápanyagtartalmának köszönhetően mintegy 12% szénhidrátot, valamint a gyümölcsök között kiemelkedő mennyiségű C-vitamint tartalmaz. Ezen kívül

  • gazdag vasban és kalciumban is, ami segíthet a vérképzésben, különösen a vérzékenyek számára.
  • A naspolya pektintartalma hozzájárul a koleszterinszint csökkentéséhez.
  • A bélrendszerben védőréteget képezve gyulladáscsökkentő hatással is bír, így számos egészségügyi problémára megoldást nyújthat. Az ebből készült készítmények hatékonyan alkalmazhatók a szájüreg és a garat gyulladásainak csökkentésére, valamint bélbetegségek kezelésére is.
  • Ráadásul a naspolyamagból készült teának is van vesekő elleni hatása.
  • A bőrápolás terén a gyümölcs húsa hidratálja és regenerálja a bőrt. Fogyaszd változatosan, hiszen a legfinomabb akkor, ha már „szottyadt”.

Éretlenül leszedve érdemes tovább érlelni, hűvös helyen tárolni, és főzésre is kiválóan alkalmas, akár zseléként, lekvárként, sütemények vagy saláták ízesítésére is használható.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X