Spárgakrémleves Hozzávalók: 1/2 csésze fehérbab 1/2 közepes édesburgonya, kockára vágva (héjával) 22 dkg spárga feldarabolva 2 csésze gyermekláncfű zöldje, a leveleket eltávolítva a száráról 1 teáskanál zúzott fokhagyma 1 evőkanál extra szűz olívaolaj 1 vékony szelet parmezán (ízlés szerint lehet több is) 4 csésze zsírmentes tyúkhúsleves 1 csésze víz 2 újhagyma szára Elkészítése: Egy nagy […]
Spárgakrémleves
Hozzávalók:
1/2 csésze fehérbab
1/2 közepes édesburgonya, kockára vágva (héjával)
22 dkg spárga feldarabolva
2 csésze gyermekláncfű zöldje, a leveleket eltávolítva a száráról
1 teáskanál zúzott fokhagyma
1 evőkanál extra szűz olívaolaj
1 vékony szelet parmezán (ízlés szerint lehet több is)
4 csésze zsírmentes tyúkhúsleves
1 csésze víz
2 újhagyma szára
Elkészítése: Egy nagy fazékban pirítsd az olívaolajon a fokhagymát 1-2 percig. Add hozzá a tyúkhúslevest, a fehérbabot, az édesburgonyát, a spárgát, a gyermekláncfű zöldjét és a parmezánt (tehát nagyjából a többi hozzávalót). Forrald fel, majd csökkentsd a hőfokot és párold 20-30 percig, amíg a krumpli meg nem puhul. Szórd meg extra parmezánnal, és már fogyaszthatod is!
Zöldséges-burgonyás frittata (omlett)
Hozzávalók:
8 nagy tojás
1/4 csésze parmezán sajt (kb. 15 gramm)
3 evőkanál apróra vágott friss petrezselyemlevél
Jódozott tengeri só és frissen őrölt fekete bors
1/8 teáskanál cayenne
2-3 evőkanál extra szűz olívaolaj
1 közepes burgonya feldarabolva
1 közepes vöröshagyma, vékonyra szeletelve
0,45 kg közepesen vastag spárga feldarabolva
3 gerezd felaprított fokhagyma
180 gramm reszelt Cheddar sajt
Elkészítése: Egy közepes méretű tálban verd fel a tojást, majd keverd össze vele a parmezánt, a petrezselymet, a fél teáskanál sót, az 1/8 teáskanál borsot és a cayenne-t. Hevíts közepes-magas lángon 2 evőkanálnyi olajat egy serpenyőben. Add hozzá a krumplit és az 1/4 teáskanál sót, főzd 6-7 percig, időnként pedig kevergesd meg, ameddig minden oldala meg nem barnul. Ha elkészült, tedd egy tálba.
Csökkentsd a hőfokot. Ha az edény száraz, öntsd bele a maradék egy evőkanál olajat. Tedd bele a hagymát, és főzd gyakran kevergetve, ameddig meg nem puhul, és barnulni nem kezd, körülbelül 4-5 percig. Keverd hozzá a spárgát, a fokhagymát, 1/4 teáskanál sót és 1/8 teáskanál borsot. Főzd tovább gyakran megkevergetve, amíg a spárga élénkzölddé és ropogóssá nem válik, 3-4 percig. Csökkentsd a hőfokot és add hozzá a tojásos keveréket és a burgonyát, és kevergesd, amíg a hozzávalók össze nem állnak, kb. 10-15 másodpercig. Add hozzá a Cheddart, és oszlasd el jól a keverékben. Főzd kevergetés nélkül, amíg a tojás szinte megszilárdul, 10-12 percig. (A közepe lehet kicsit lágyabb, bugyoghat egy kicsit, de a szélének szilárdnak kell lennie). Eközben melegítsd elő a sütőt. Tedd a serpenyőt a sütőbe és süsd az omlettet, amíg a tojás meg nem szilárdul teljesen, és a teteje aranybarna nem lesz, 1-3 percig. Ha elkészült, hagyd pihenni 5 percig. Végül tedd egy vágódeszkára, vágd négyfelé, és már tálalhatod is.
Fotó: Profimedia – Red Dot