Csak azért, mert olyan az illata, mint az áfonyának, sőt olyan az íze is, mint az áfonyának, még nem jelenti azt, hogy valóban áfonya. Itt tartunk a 21. században, a mesterséges ízek és színek világában.
Sajt, ami nem is sajt
Az elkészítése majdnem olyan művészet, mint az igazi sajté. Mindenféle néven fut: pizzafeltét, pasztőrözött sajt snack, ömlesztett sajt, stb. Tele vannak töltőanyagokkal, olajjal és emulgeálószerekkel.
Főbb összetevői: savó, tej, sajt kultúra, só, enzimek, repceolaj, tejprotein-koncentrátum, tejsavóprotein-koncentrátum, nátrium-foszfát, nátrium-alginát, tartósítószerek, stb.
Csoki, ami nem is csoki
Vedd le a szemellenzőt: a csokis süti sosem tartalmazott csokoládét. Mond neked valamit az a szó, hogy „ízesített”? Ezek az édességek nem tartalmaznak kakaóvajat, hanem olcsóbb, növényi olajokkal helyettesítik azt. Például hidrogénezett pálmaolajjal, amely transzzsírsavat tartalmaz.
Főbb összetevői: dúsított fehér liszt, cukor, csokoládé ízesített chips, részlegesen hidrogénezett szójabab- és gyapotmag olaj, víz, melasz, búza fehérje izolátum, sütőpor, mesterséges aromák, stb.
Fagyi, ami nem is fagyi
Elmúltak azok az idők, amikor a meleg nyárban egy nagy gombóc fagylalttal hűsítettük magunkat. Mostanában leginkább jeges desszerteket vagyunk kénytelenek belapátolni, amelyeknek nincs köze a fagyihoz, hiszen annak jogilag minimum 10% a tejzsírtartalma.
Főbb összetevői: tej, cukor, kukorica szirup, tejszín, savó, mono- és digliceridek, szentjánoskenyér-gumi, guar-gumi, karragén, természetes aroma, tara gumi, stb.
Burgonyaszirom, ami nem látott burgonyát
Hmmm… A régi krumpliszirom, amit olyan jól esett ropogtatni! Ma már nem így van: jönnek a tartósító-, emulgeálószerek és a transzzsírok is. Ne is álmodj arról, hogy igazi burgonyát eszel!
Főbb összetevői: burgonya pehely (nátrium-hidrogén-szulfit, citromsav) monogliceridek, részlegesen hidrogénezett gyapotmag-olaj, természetes aroma, nátrium pirofoszfát, vajolaj, stb.
Csokoládés tej, és nem kakaó
Nézd meg közelebbről a dobozra feltüntetett infókat: csokoládé ital és nem kakaó. Mi még a csokoládét és a tejet is megkérdőjelezzük. Már soroljuk is, hogy miért.
Főbb összetevői: víz, magas fruktóztartalmú kukoricaszirup, savó, kukoricaszirup szárazanyag, kakaópor alkáli folyamatokból, részlegesen hidrogénezett szójabab olaj, nátrium-kazeinát, zsírmentes száraz tej, só, trikalcium-foszfát, dikálium-foszfát, xantángumi, természetes és mesterséges aromák, stb.
Fotó: Profimedia – Red Dot