Ismered a zöld kávét? Segítünk: nem egy újabb kávéfajtáról van szó, hanem a fekete kávé pörköletlen változatáról, ami sokkal egészségesebb, mint jól megszokott fekete társa.
Egy sor eljárás alá kell vetni a kávészemeket ahhoz, hogy zöldből feketévé váljanak. A zöld kávé pedig éppen emiatt sokkal egészségesebb: szinte abban a formájában kerül csomagolásra, ahogy leszedik, kikerülve ezzel egy csomó káros folyamatot. Ha semmiképpen sem tudsz lemondani a kávézás élményéről, de az egészséged is fontos, rendszeresítsd szokásaid között a zöld kávé fogyasztását.
Antioxidáns hatású
Ugyanúgy, mint a zöld tea, a zöld kávé is erős antioxidáns hatású. Ezek a vegyületek csökkentik a sejtkárosító szabad gyökök hatását a szervezetben. A zöld kávéban úgynevezett klorogénsavak vannak jelen, amikről az is kiderült, hogy néhány daganatos megbetegedés ellen is képesek harcolni. A pörkölt kávé klorogénsavjai jelentősen lecsökkennek, ellenben olyan anyagok termelődnek benne, amik a rossz koleszterinszint kialakulásáért viszont felelősek.
Anyagcsere-serkentő, fogyasztó
A zöld kávé elsősorban az előbb említett klorogénsavnak köszönhetően jótékonyan befolyásolja a szénhidrát- és a zsír-anyagcserét a sejtekben. Ennek hatása révén segít a testsúly csökkentésében, az elhízás megelőzésében. Bár egyes források a fogyasztó hatást kétségbe vonják, ám túlsúlyos embereken végzett vizsgálatok alatt jelentős testzsírcsökkenést figyeltek meg, és későbbi fogyókúrák is eredményesnek bizonyultak.
Szabályozza a magas vérnyomást
Míg a feketekávé a vérnyomás megemelkedésében játszik közre, addig a zöld kávé csökkenti azt. Ez a pozitív hozadék szintén a klorogénsavnak köszönhető. Ráadásul mellékhatások nélkül. Ezzel együtt azonban természetesen élénkít is, frissítő hatása közel ugyanakkora, mint a hagyományos kávéknak. Mivel csökkenti a fáradtságot, egyúttal javítja a hangulatot, és az agyi aktivitást is serkenti.
Csökkenti a cukorbetegség kialakulásának kockázatát
A zöld kávé még a 2-es típusú cukorbetegek számára is jótékony hatásokat tartogat. A pörköletlen kávészemekből készített kivonat használata során ugyanis bebizonyosodott, hogy aki rendszeresen fogyasztja, jó hatással van a megemelkedett vércukorszintre. Ez nem csak a cukorbetegség kezelése szempontjából hatalmas felismerés, hanem a fellépő szövődmények miatt is. A megemelkedett vércukorszint ugyanis növelheti a szívroham, a szélütés és sok más egyéb betegségre való hajlamot.
Fotó: Profimedia – Red Dot