Főoldal > EGÉSZSÉG > Étkezz okosan, hogy enyhítsd a rák tüneteit

Étkezz okosan, hogy enyhítsd a rák tüneteit

betegségegészségétkezésgyógyulásgyömbéromega-3paradicsomrákrákmegelőzés
0

Írta:

Rákos megbetegedés esetén az étkezés talán, ami utoljára eszedbe jut, pedig számos olyan étel létezik, melyek segítenek enyhíteni a tüneteket, csökkentik a mellékhatásokat, és jó közérzetet biztosítanak. Most megmutatjuk melyek ezek, lehetőleg fogyassz belőlük minél többet.

Paradicsompüré és szósz

A paradicsomból készült szószoknak magas a C-vitamin tartalma, de nemcsak ezért kiváló választás, hanem a szájat is fertőtlenítik, és csökkentik azt a kellemetlen ízt, melyet a kemoterápiában részesülő páciensek gyakran éreznek. Szájödéma esetén viszont kerülendő.

Zsíros halak

A lazac, tonhal és szardínia kiváló proteinforrások, melyek feltöltenek energiával, mindamellett a bennük lévő omega-3 zsírsavak segítenek megtartani izmaid egészségét, a D-vitamin pedig csontjaid épségét.

Diákcsemege

Ha egyáltalán nincs étvágyad, akkor a tápanyagban és kalóriában gazdag csonthéjas magvak segíthetnek, melyekből nem is kell sokat magadhoz venned. Egy maréknyi dió, mandula, pisztácia vagy ezek keveréke is rengeteg vitamint és ásványi anyagot tartalmaz.

35928659 - mixed nuts in a bowl on a wooden background

Tejtermékek

A tejtermékekben lévő kalcium, D-vitamin és fehérje segít megőrizni a csontok épségét. A joghurt és kefir pedig segítenek a megfelelő emésztésben úgy, hogy óvják az emésztésért felelős baktériumok számát a bélben. Ha laktózérzékeny vagy, akkor érdemes kipróbálnod a kalciummal feltuningolt rizstejet.

Sovány baromfihús

Megemészteni is könnyebb a sovány húsokat, illetve azért is jobb választás a vörös húsoknál, mivel utóbbiak gyulladást idézhetnek elő, különösen legyengült szervezet esetében.

Sötétzöld leveles zöldségek

A spenót, káposzta, brokkoli és társaik szintén sok kalciumot tartalmaznak, mely óvja a csontjaidat, továbbá vasat, mely a vérsejtek képződéséhez szükséges. Ha ez nem lenne elég, még magnézium is van bennük, mely szinte minden testfunkció megfelelő működéséhez elengedhetetlen, de a kezelés alatt mértéke gyakran csökkenhet, ezért is érdemes pótolni.

Csicseriborsó és bab

Ezek a magas fehérjetartalmú hüvelyesek védik az izmaidat, energiával látnak el, ezáltal segítenek megelőzni a kimerültséget, és fittebbnek érzed magad.

Gyömbér

A gyömbér segít leküzdeni a kemoterápia és gyógyszerek mellékhatásaként fellépő gyakori émelygést. Reszelj le egy kis gyömbért, és tedd bele a teádba vagy az ételedbe, az íze is kellemesebb lesz tőle.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X