Az új kutatások eredményének garantáltan örülni fogsz!
Ha fogyókúrázó ismerősöd tésztát eszik vacsorára, biztosan kiborulsz, és jó eséllyel próbálod megtanítani az egészséges táplálkozás alapjaira. A tészta sosem számított fogyókúrás ételnek, de a trendi ketogén diéta egyenesen ellenségnek kiáltotta ki.
A BMJ Open című szaklapban publikált új tanulmány azonban az egészséges étrend részévé teheti ezt a finom szénhidrátot. A kutatók ugyanis azt találták, hogy igenis lehet tésztával fogyni. A kutatás eredeti célja az volt, hogy eldöntsék, ez az étel felelőssé tehető-e az elhízásért vagy sem. Ehhez 32 korábbi vizsgálat adatait dolgozták fel, amelyek során összesen 2500 résztvevőn tesztelték a tészta táplálkozási hatásait. A GI-diétát folytatók tésztára cserélték a korábban evett szénhidrátot, és meglepő módon, nem híztak, hanem fogytak.
A glikémiás index nem más, mint 1 és 100 közötti érték, amely vércukorszintre gyakorolt hatása szerint osztályozza az élelmiszereket. Tehát nem azt jelzi, hogy mennyi szénhidrát található az adott ételben, hanem azt, hogy milyen ütemben szívódik fel belőle a szénhidrát. Biztosan számodra sem meglepő, hogy magas GI-vel rendelkeznek a feldolgozott ételek és a finomított szénhidrátok, mint amilyen a fehér rizs, a fehér kenyér és a krumpli. Az alacsony glikémiás indexű ételek, mint a zöldségek többsége, a tejtermékek, a bulgur és a zab, lassan felszívódó szénhidrátokat tartalmaznak, amelyek hosszú időre adnak teltségérzetet. A tészta glikémiás indexe jelentősen függ elkészítési módjától. A főzési idő növelésével ugyanis GI-je is folyamatosan növekszik, így a vércukoremelő hatása is. Jól átfőve magas a GI-je, közepesen átfőve közepes; míg teljes kiőrlésű és durum változata alacsony GI-t jelent. Okosan felhasználva tehát a tészta nem az ördögtől való, és igenis része lehet a kiegyensúlyozott étrendnek.
A kutatásban résztvevők félcsészényi tésztából heti 3 adagot kaptak. A tésztaevők 12 hét elteltével kicsit többet fogytak, mint azok, akik mellőzték a diétájukból ezt az ételt. Természetesen a fogyás mértéke nem volt hatalmas, de minden kiló számít. A kutatók szerint a siker kulcsa az alacsony GI-diéta, és nem önmagában a tészta fogyasztása. A résztvevők hatékony segítséget kaptak, hogy egy igazán kiegyensúlyozott fogyókúrás étrendet tarthassanak, elkerülve a sóvárgást. Ám az egyértelműen bebizonyosodott, hogy a tészta nem ellenség.
Tehát nem biztatunk arra, hogy ezentúl minden egyes étkezésed tésztából álljon, de nem kell messzire kerülnöd ezt a finom ételt. A kutatásban résztvevők is mértékkel, kisebb adagokban fogyasztották, és természetesen figyeltek a többi hozzávalóra is. Sok zöldséget, csirkemellet vagy halat érdemes hozzáadni, a darált vörös húsok és a zsíros sajtok helyett. A táplálkozási szakértők az alábbi arányban ajánlják fogyasztását: fél tányér zöldség, negyed tányér durum- vagy teljes kiőrlésű tészta és a fennmaradó negyedrészre sovány fehérje. Ha így fogyasztod, garantáltan nem fogsz hízni tőle.
Fotó: 123RF